Undersøgelse påstår: Børn, der ernæres vegansk, er mindre og svagere

Foto: Shutterstock.com

Der er mange - og med god grund - der betragter veganisme som værende den bedste måde at opbygge sin diæt, men der er forskel på, om man er barn eller voksen.

Det kommer umiddelbart ikke som nogen overraskelse, at antallet af børn, der vokser op som veganer, er steget i de seneste år - det er sågar firedobbelt. 

The University College London‘s Great Ormond Street Institute of Child Health har dog foretaget undersøgelser, der viser, at børn kan tage skade, hvis de bliver sat på en vegansk diæt.

Læs også

Robotter for 155 millioner kroner stykket, kan erstatte delfiner i fangenskab

Undersøgelsen, der involverede 187 raske børn, som alle var mellem 5-10 år, havde til grundlag at finde ud af, hvilket indflydelse, de forskellige diæter ville have på børnene. 

Forskerne indsamlede data om vækst, kardiovaskulær risiko, kropssammensætning og mikronæringsstofstatus. 

Resultatet, der er blevet offentliggjort i American Journal of Clinical Nuitrition, viste, at som resultat af at have fjernet kød og majeriprodukter fra kostplanen, ville børnene, som spiste vegansk, mangle B12 og D-vitamin. 

Sådanne kosttilskud vil reducere risikoen for langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser forårsaget af veganisme. 

De kom ligeså frem til, at virkningen af en vegansk diæt på børn inkluderer at være tre centimeter lavere og have svagere knogler.

Professor Jonathan Wells fortæller, at folk i stigende grad bliver tiltrukket af plantebaserede diæter, men at forskerne naturligvis støtter disse bestræbelser, da det er afgørende for at forhindre klimanedbrydningen. 

Han bliver bakket op af Mary Fewtrell, der siger følgende, da hun fortæller om indvirkningen af en vegansk diæt, når det omhandler børn: 

"Vi fandt ud af, at veganske børn havde lavere knoglemasse, selv efter at have taget højde for deres mindre krop og knoglestørrelse. Det betyder, at de vil møde ungdomsårene, der er en fase, hvor knoglespecifikke næringsbehov stiger voldsomt, med et allerede etableret knogleundrskud. 

De håber, at man med resultatet af undersøgelsen vil kunne informere forældre om, hvordan man kan sørge for, at sit barn får alle dets ernæringsmæssige behov - og det er uanset deres kost.

Læs også

Tinder lancerer ny funktion: Har gjort det nemmere at være utro