I den seneste udgave af programmet "Gintberg på kanten" på DR1 besøgte værten Jan Gintberg Forsvaret.
Her fortalte han blandt andet, hvordan han aftjente sin værnepligt tilbage i 1981.
Der er bare det problem, at årstallet ikke passer. Det er artilleriet.dk, der simpelthen har lavet et sjovt faktatjek på de militære oplysninger, som Jan Gintberg kom med i udsendelsen.
Her fortalte han om tiden i Forsvaret i 1980erne.
- Så er jeg kommet til Skive Kaserne. Her aftjente jeg min værnepligt i 1981 Ja, det var dengang hvor der ikke var nogle kvinder overhovedet. Det skal jeg eddermame love vi er kommet efter, sagde han i udsendelsen.
1981? Denn påstand, blev også bragt i forsvaret.dk's foromtale.
Men ifølge wikipedia er Gintberg født 3. dec. 1963. Dvs. han blev 18 år 3. dec. 1981 og kunne derfor først indkaldes jan. 1982.
At være indkaldt som 17-årig er at være børnesoldat, hvilket er ulovligt iflg. internationale regler. Det skete i 2006 for 17-årig Lea, der oplevede tre dage som rekrut på Varde Kaserne, inden hun blev hjemsendt med en månedsløn som kompensation.
Forsvarets Personeltjeneste kunne ikke mindes fortilfælde - er Jan Gintberg et sådant?
Fakta-check: Husker Jan rigtigt?
Menig Jan M. Gintberg var værnepligtig dec. 1983 - aug. 1984. Sted: Skive Kaserne, Nørrejyske Artilleriregiment. Enhed: 2/24 AA (2. batteri i 24 Artilleriafdeling).
Så Gintberg huskede altså forkert.
Men analysen af Jan Gintbergs tid i Forsvaret slutter ikke her. Han fortalte også om sin tid som kanon-kører, hvor han var kører for trukken 155 mm kanon, og det afslører en del om ham.
De første tre måneder gik med en generel uddannelse til at være soldat, husk det var under den kolde krig og de sidste seks med funktionsuddannelse, det vil sige at uddanne til at være artillerister i et effektivt samarbejde.Hvilken funktion skulle den enkelte værnepligtige have? Det var et vigtigt emne, og det blev drøftet meget hos sergenter og officerer.
Nogen blev sendt på sergentskole for at kunne uddanne næste hold. Havde man taknisk/matematiske indsigt til at komme i specialfunktioner (eksempelvis beregnere og målere)? Var man praktisk anlagt? Kunne man arbejde selvstændigt eller skulle man helst ledes?
Var den selvstændige og ikke-akademiske tjans som kører for 6. kanon (KN) den rette for hr. Gintberg? Ja, hvis man kan stole på den "blå bog", de menige redigerede og udgav:
- Han plejede, med en iver som 10 vilde heste, at hundse rundt med hele 6KN ved hver stillingsindrykning.
Jan Gintberg fortsætter sin morsomme rundtur i Danmark, og mon ikke der er en latter mere derude et sted. Så tilgiver vi gerne den svigtende hukommelse.
Hvad synes du om "Gintberg på kanten"? Skriv det her: