USA har lagt nyt forslag til Gaza-våbenhvile frem

Hamas-bevægelsen og Israel er blevet præsenteret for et nyt udspil til en våbenhvile.

Initiativet kommer fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, skriver den israelske avis Hareetz, der har oplysningen fra en israelsk embedsmand.

John Kerry har haft "maraton-samtaler med enhver international aktør, der menes at formå at lægge pres på Hamas", skriver Hareetz. Parterne ventes at svare på det amerikanske udspil i løbet af fredag.

John Kerry har hele ugen rejst frem og tilbage mellem Israel og Egypten, der forsøger at mægle i striden.

Udenrigsministeren, der fredag eftermiddag rejser tilbage til Washington fra Kairo, afventer svar fra udenrigsministrene i Qatar og Tyrkiet på, hvordan hans udspil er blevet modtaget af Khaled Meshaal, leder af Hamas-bevægelsens politiske fløj.

Udenrigsministrene har direkte kontakt med ledelsen i Hamas.

Kerry kræver et svar fra Meshaal, før han forlader Mellemøsten.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, blev præsenteret for Kerrys plan onsdag aften, fortæller den israelske kilde til Hareetz.

Blandt elementerne i udspillet er en ugelang midlertidig våbenhvile. Der er intet krav om en fuldstændig israelsk tilbagetrækning fra Gazastriben. Enheder fra det israelske militær vil fortsat have mulighed for at lokalisere og ødelægge de Hamas-opførte tunneler, som forbinder området med israelsk territorium.

Under våbenhvilen skal Israel og Hamas få gang i forhandlinger om en mere permanent aftale. Egypten er tiltænkt rollen som mægler i disse samtaler.

USA, FN og EU vil give begge sider garantier for, at forhandlingerne vil omfatte parternes ultimative krav: Fra israelsk side en fjernelse af samtlige raketter og tunneler i Gazastriben og for Hamas en afslutning på blokaden mod Gazastriben samt en genopretning af de skader, som den israelske offensiv i området har forårsaget.

Antallet af dræbte i Gazastriben passerede natten til fredag 800 som følge af stridighederne mellem Israel og Hamas.

/ritzau/

 

Dagens Gossip