USA: Krim og Østukraine lever under et terrorvælde

10/03/2015 17:48

admin

Nyheder

Mest læste i dag

USA's topdiplomat i Europa, Victoria Nuland, forklarer under et møde i den amerikanske kongres, at Krim og dele af det østlige Ukraine lever under et "terrorvælde".

Nuland, der er viceudenrigsminister for europæiske forhold, giver Rusland skylden for konflikten, som har kostet adskillige tusinde mennesker livet.

- Mens Ukraine opbygger en fredelig, demokratisk og uafhængig nation på 93 procent af sit landområde, så lever Krim og dele af det østlige Ukraine under et terrorvælde, siger hun til Senatets udenrigsudvalg.

- I dag er Krim fortsat under ulovlig besættelse, og brud på menneskerettighederne er normen, ikke undtagelsen, for mange af de grupper, der er i risikozonen.

Hun peger på, at krimtatarer og ukrainere, som ikke vil aflevere deres pas, risikerer forfølgelse, og det samme gælder bøsser, lesbiske og journalister.

- I det østlige Ukraine har Rusland og dets separatistiske marionetdukker påført vold og plyndringer uden fortilfælde, siger hun.

- Denne konstruerede konflikt - der kontrolleres af Kreml, holdes kørende med russiske kampvogne og tunge våben og finansieres af de russiske skatteborgere - har kostet flere end 6000 ukrainere livet.

- Men også hundredvis af unge russere, som er sendt dertil for at kæmpe og dø for Kreml i en krig, som regeringen benægter, lyder hendes forklaring til senatorerne.

/ritzau/AFP