USA lægger pres på gældstynget Grækenland

Bekymringen for en bankerot i Grækenland får nu USA til at bede grækerne om hurtigst muligt at få en aftale på plads med deres långivere.

Både USA's præsident, Barack Obama, og den amerikanske finansminister, Jacob Lew, har fredag taget bladet fra munden om den græske gældskrise. Beskeden til Athen kan ikke være meget tydeligere:

- Grækenland må iværksætte reformer, lyder det fra Barack Obama under et fælles pressemøde i Det Hvide Hus med den italienske premierminister, Matteo Renzi.

- De må opkræve skatter. De må reducere bureaukratiet og tilrettelægge et mere fleksibelt arbejdsmarked, siger Obama om grækerne.

Grækenland skylder over 315 milliarder euro i lån, og landets statskasse er næsten tom. I øjeblikket forsøger de græske politikere at nå en aftale med långiverne i EU og Den Internationale Valutafond.

Håbet er fra græsk side, at der kan komme en aftale på plads under et møde mellem finansministrene i eurozonen 24. april.

Hvis parterne ikke bliver enige, vil det føre til "øjeblikkelig nød i Grækenland og usikkerhed for europæisk og global økonomi", advarer finansminister Jacob Lew.

Fredag var det på de internationale finansmarkeder tydeligt, at uroen om græsk økonomi tager til.

Det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500 faldt over en procent, mens både det førende tyske, franske og danske indeks også tog et dyk.

De alvorlige økonomiske problemer i Grækenland tydeliggøres også af, at renten på græske statsobligationer fredag eftermiddag lå på 12,6 procent. Ifølge Ritzau Finans svarer det til det højeste niveau i mere end to år.

/ritzau/NTB

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip