USA: Læk af terrorlister varsler måske ny Snowden

Skrevet af admin

|

06/08/2014

Dagens topnyheder

Flere hemmeligstemplede terrorlister har nået offentligheden i USA.

Og den nye læk har fået flere amerikanske medier til at spekulere i, at dokumenterne stammer fra en ukendt whistleblower og ikke den verdenskendte Edward Snowden.

Samtidig overvejer efterretningsfolk, om USA's justitsministerium skal åbne en sag og undersøge, hvordan de hemmelige dokumenter nåede hjemmesiden The Intercept, skriver Reuters på baggrund af samtaler med anonyme embedsfolk.

Papirerne indeholder oplysninger om to lister med folk, som de amerikanske myndigheder mistænker for at have forbindelse til militante grupper.

De blev offentliggjort på hjemmesiden tirsdag, men er dateret til 13. august 2013. På dette tidspunkt havde Edward Snowden sagt farvel til sit job, og det er ikke kendt, at han skulle have haft adgang til efterretningsvæsnets systemer siden. Derfor kan en ny person være begyndt at sende hemmelige oplysninger til medier.

En embedsmand siger dog til Reuters, at det ikke er sikkert, at der er tale om en ny whistleblower.

Ifølge dokumenterne står så mange som 680.000 personer opført på en liste over personer, som mistænkes af amerikanske efterretningstjenester for at være knyttet til terrorisme.

Ud af dem er 280.000 personer angiveligt ikke tilknyttet nogen decideret gruppe. Omkring lige så mange personer mistænkes for at være i forbindelse med specifikke grupper såsom al-Qaeda, Hamas og Hizbollah.

Det er journalisten Glenn Greenwald, der tidligere har samarbejdet med Edward Snowden, som står bag hjemmesiden The Intercept.

/ritzau/Reuters