USA og Rusland optrapper diplomatiske samtaler om Syrien

USA sendte tirsdag flere signaler om, at Washington og Moskva nærmer sig hinanden i det diplomatiske spil omkring det krigshærgede Syrien.

Både Det Hvide Hus og udenrigsminister John Kerry siger, at der er "enighed om visse fundamentale principper omkring Syrien."

- Ruslands tilkendegivelse om, at det er nødvendigt med et politisk skifte i en overgangsfase er "en begyndelse", fastslår talsmanden for Det hvide Hus, Josh Earnest, til tv-stationen Msnbc .

- Det er Syriens præsident, Bashar al-Assad, som, helt indlysende, er årsagen til denne krise, siger Earnest.

Kerry siger, at han agter at mødes med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, igen onsdag, da der enighed om "flere fundamentale principper omkring Syrien" mellem Washington og USA.

- Der er enighed om, at Syrien bør være et forenet og ikke-opsplittet land, og at det nødvendigvis må være sekulært. Der er desuden enighed om, at Islamisk Stat må nedkæmpes, og at der skal være et overgangsstyre, som det internationale samfund skal styre, siger Kerry.

USA's præsident, Barack Obama, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, var mandag på tomandshånd for første gang i to år og enedes om at gøre forsøg på at finde en politisk løsning på den syriske krise.

Men præsident Assads fremtid kunne de ikke blive enige om, og Obama gentog, at han ikke ser nogen vej til stabilitet i Syrien, så længe Assad er ved magten. En holdning som deles af flere lande - deriblandt Frankrig.

Putin mener derimod, at Assad skal være en del af en løsning.

- Jeg har stor respekt for mine amerikanske og franske præsidentkolleger, men de er ikke statsborgere i Syrien og skal ikke blande sig i valget af et andet lands leder, har Vladimir Putin sagt ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Med hensyn til Islamisk Stat (IS), der har erobret store områder i Syrien og Irak, siger Putin, at muligheden, for at Rusland slutter sig til den koalition af lande, som med luftangreb bekæmper IS, blev drøftet i New York mandag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip