USA's senat enes om budgetaftale i sidste øjeblik

Skrevet af admin

30/09/2015

Mest læste i dag

Det amerikanske senat har med 78 stemmer mod 20 besluttet at forlænge det amerikanske budget i lidt over to måneder. Det er et forsøg på at forhindre, at store dele af USA går i stå, når det nye finansår i USA indledes torsdag.

Men for at der kan blive en forlængelse af budgettet frem til 11. december, kræves det, at Repræsentanternes Hus, det andet kammer i Kongressen, stemmer for i løbet af de nærmeste timer.

Og det er ikke afgjort endnu.

Der er nærmest oprørsstemning blandt mange republikanere i Repræsentanters Hus, der har nægtet at stemme for budgettet, medmindre den føderale støtte til Planned Parenthood - en stor mødrehjælpsorganisation, der blandt andet bistår kvinder med prævention og hjælp til abort - helt udraderes i næste års budget.

Så der står meget på spil frem til midnat (06.00 dansk tid torsdag), hvor hammeren falder.

Republikanerne skal indbyrdes blive enige på et tidspunkt, hvor den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, har besluttet at forlade sin post og helt træde ud af Kongressen.

Uofficielt fordi han ikke har kunnet få hardcore republikanere og Tea Party-folk til at indgå et kompromis med demokrater og præsident Barack Obama.

Senatet har handlet for at bryde dødvandet.

Kompromiset mellem de republikanske og demokratiske senatorer vil videreføre budgettet på et nuværende niveau frem til 11. december, så der bliver tid til at forhandle en endelig aftale for budgettet i 2016.

Hvis ikke Obama får forelagt en budgetlov til underskrivelse ved midnat, så lukker en lang række offentlige tjenester torsdag og sætter større del af USA i stå.

Amerikanske medier skriver, at Obama og Boehner er opsatte på at enes om en budgetplan.

Den skal i så fald indeholde fortsat føderal støttet til Planned Parenthood og atom-aftalen med Iran, som demokraterne kræver, mod større bevillinger til militæret, som republikanerne ønsker det.

Sidst USA stod uden budget var i 2013. Da blev flyveledere sendt hjem, nationalparker lukket, og en række ministerier og departementer var nødt til at sende personalet hjem, fordi der ikke var penge til at udbetale løn. Det varede i over to uger.

/ritzau/