V: Asylstramning skal ikke gælde flygtninges familier

Skrevet af admin

20/09/2014

Mest læste i dag

Det forslår som en skrædder i Helvede, at regeringen giver midlertidigt ophold til flygtninge fra urohærgede lande som Somalia og Syrien, når den ikke samtidig strammer reglerne for familiesammenføring. Så vil tusindvis af asylsøgere stadig rejse til Danmark.

Det siger Venstres Eyvind Vesselbo, nu da regeringen vil give asylsøgere midlertidigt ophold, hvis de kommer fra borgerkrige, men ikke er personligt forfulgt.

De skal først få et års ophold og siden to år, mens myndighederne vurderer, om de kan sendes tilbage.

- Vi har lagt en fornuftig stramning af asylreglerne frem, men de flygtninge, denne stramning rammer, skal have ret til at blive ført sammen med deres familie, skriver justitsminister Karen Hækkerup (S) i en mail til Politiken.

Men det kræver Eyvind Vesselbo en forklaring på.

- Så vil deres slægtninge nemlig søge asyl, så snart de kommer til landet, fordi de så får mere i introduktionsydelse, end de får som familiesammenførte, siger Venstres medlem af socialudvalget.

Han frygter, at flere midlertidige flygtninge vil skabe kaotiske tilstande i kommunerne.

- Man har ikke fundet ud af, hvor de skal bo, mener Eyvind Vesselbo.

Karen Hækkerup henviser til, at tusinder af bosniere i 1990'erne fik midlertidigt ophold. Først fik 18.000 bosniere i 1992-93 midlertidig opholdstilladelse, men i 1994 gav Nyrup-regeringen dem alle lov at blive i Danmark, forklarer han.

- Man kan frygte, at det er den samme model, at man først giver midlertidig og siden permanent opholdstilladelse, siger Eyvind Vesselbo.

Hidtil har myndighederne givet midlertidig opholdstilladelse i to år og forlænget den med tre år i stedet for at give permanent ophold. Så kan asylsøgere sendes hjem, hvis forholdene forbedres i hjemlandet.

- Men hidtil har vi ikke sendt mange hjem med midlertidig opholdstilladelse, siger han.

Dansk Folkeparti er ligeledes imod at give flygtningene mulighed for at få familiesammenføring.

Regeringens forslag til de ændrede asylregler skal hastebehandles i Folketinget.

/ritzau/