Der er støj på linjen i regeringens asylpolitik. Regeringen vil forhindre, at asylsøgere, som ikke er individuelt forfulgt, får familien til Danmark i det første år. Samtidig viser regeringens tal, at to af tre asylsøgere anerkendes om individuelt forfulgt, så stramningen mere er signal end virkelighed.
Sådan siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, om lovforslaget, som justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag sendte i høring.
- På papiret er der lagt op til en stramning. Men jeg er ikke helt sikker på, hvor stor stramningen bliver i virkelighedens verden. Grunden til, at De Radikale kan gå ind for lovforslaget, er, at spørgsmålet er, om det overhovedet er en stramning, siger Inger Støjberg.
Regeringen vil kunne hjemsende syriske asylsøgere på midlertidigt ophold i Danmark, i de første fem år, selv om situationen i Syrien ifølge lovforslaget fortsat er "alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig". Men det afgør Flygtningenævnet, påpeger Venstres politiske ordfører.
Stramningen rammer kun asylsøgere, som får midlertidigt ophold i først ét og siden to år ad gangen. Det første år kan de ikke få familien - typisk kone og børn - til Danmark. Regeringen regner med 20.000 asylsøgere i år.
Hertil kan komme pårørende, som kan blive familiesammenført i Danmark, fordi asylsøgeren er individuelt forfulgt, siger hun.
Spørgsmål: - Er der en politisk konkurrence mellem Venstre, Dansk Folkeparti og SR-regeringen om at være strammest overfor asylsøgere?
- Det kan jeg klart afvise. Vi har påpeget det hele vejen igennem. Vi har alle 31 gange advaret regeringen, når de har lempet udlændingepolitikken. Det gælder også de gange, de lempede på asylområdet. Så det har ingen gang på jord, siger Inger Støjberg.
/ritzau/