V: It-kaos skal rettes op med håndfast styring

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skylder et håndfast svar på, hvad der skal gøres for at få statens it-system EFI til at fungere, så staten ikke hvert år må vinke farvel til et milliardbeløb i tabt skattegæld.

Det siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen, der frygter for, hvor stort et beløb staten må vinke farvel til i 2015.

- Det er åbenbart for enhver, at der ikke er styr på sagen.

Men ifølge skatteordfører Astrid Krag (S) er det absurd, at høre Venstre skælde ud over Skats it-system, som stammer tilbage fra dengang, da Venstres egne ministre sad i Skatteministeriet.

- Der går en lige linje mellem Venstres eksperiment i skatteministeriet og de mange forældede skattesager og tab af fællesskabets milliarder. Venstre har et kæmpe ansvar, som de bør tage på sig i stedet for at skyde vildt omkring sig, siger hun.

Et fejlramt it-system er skyld i, at staten må afskrive mere end en milliard kroner af det beløb, som borgerne skylder statskassen.

It-systemet giver nemlig ikke besked, når en gældspost er på vej til at blive forældet, og derfor slipper en del af statens skyldnere for at betale.

Indtil videre har man opgjort tabet for 2014 til 1,3 milliarder kroner, og i 2013 måtte staten afskrive 900 millioner kroner på den konto.

For Torsten Schack Pedersen er en af løsningerne på problemet bedre kontrol.

- Der må en løbende overvågning til. Det nytter ikke kun at få tallene én gang om året. Der er brug for en håndfast styring, og der skal sættes de nødvendige ressourcer af, så beløbet ikke stiger yderligere, siger Torsten Schack Pedersen.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har allerede bedt om en tilbundsgående gennemgang af problemerne med det såkaldte EFI-system, og de seneste tal bekræfter ham i, at der er tale om et omfattende problem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip