Venstre: Har vi brug for noget andet end cpr-systemet?

Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, vil have en diskussion om cpr-systemets fremtid, efter at 900.000 danskeres cpr-numre er blevet lækket ved en fejl.

Han understreger, at det er "helt uacceptabelt", at de hemmelige cpr-numre er lagt ud på en offentlig hjemmeside.

- Cpr-numre kan i sig selv bruges til alt for mange ting, og derfor nytter det ikke noget, at sikkerheden er så dårlig, at vi ser sager på sager, hvor danskernes cpr-numre bliver lagt frem.

- Sikkerheden omkring cpr-systemet er åbenbart så hullet, at nu må vi standse op og tage cpr-systemet op til revision. Både sikkerheden omkring cpr-systemet, og om vi i den digitale tidsalder har brug for noget helt andet end cpr-systemet, siger Michael Aastrup Jensen.

Han peger på, at man blandt andet bør diskutere, om NemID kan afløse cpr-numrene, eller om der skal noget helt tredje til.

- Den diskussion havde vi før Folketinget tog på sommerferie. Der fik vi fortalt fra økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager), at sikkerheden omkring cpr-systemet var god nok, og det stolede vi på. Åbenbart blindt kan vi se nu. Derfor bør vi tage hele diskussionen op igen, siger Venstre-ordføreren.

Kontorchef Carsten Grage fra CPR-kontoret forklarer til Børsen.dk, at det er it-leverandøren CSC, der ved en fejl har lækket cpr-numrene på de danskere, som har registreret sig på dem såkaldte Robinson-liste.

CSC spillede også en uheldig hovedrolle, da Rigspolitiets kørekortregister blev hacket, og derfor vil Michael Aastrup Jensen også have op til diskussion, om man fortsat kan have tillid til CSC som it-leverandør.

- Der er ingen tvivl om, at CSC har et alvorligt forklaringsproblem. Vi taler tæt på en million borgeres cpr-numre, som er lagt åbent frem, og sådan noget må bare ikke kunne ske, siger Michael Aastrup Jensen.

- Vi må først høre deres forklaring, og når det så er gjort, så må vi tage op til diskussion, hvad det skal have af konsekvenser for CSC fremover, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip