Verden er tæt på ny runde af handelsliberalisering

USA og Indien har torsdag løst en strid om subsidier til indiske fødevarer, og det ventes at bane vejen for en omfattende global handelsaftale, som regeringen i New Delhi blokerede tidligere i år.

Indien nægtede at støtte den nye handelsaftale TFA, der blev indgået på den indonesiske ø Bali sidste år af WTO's 160 medlemslande, medmindre opbygningen af de store indiske fødevarelagre blev undtaget.

- USA og Indien har i dag nået en aftale om en række midler, som har til formål at bryde dødvandet i Verdenshandelsorganisationens arbejde med at implementere aftalen, der blev indgået i december sidste år, lyder en erklæring fra den amerikanske regering.

Michael Froman, USA's WTO-forhandler, mener, at banen er ryddet til at liberalisere verdenshandlen.

- På grundlag af dette gennembrud med Indien, så ser vi nu frem til at arbejde med alle WTO-medlemmer og med generaldirektør Roberto Azevedo om at finde konsensus, som gør det muligt at iværksætte alle elementer af den skelsættende Bali-aftale, siger han.

Bali-aftalen vil gøre det lettere for WTO-landene at importere og eksportere varer. Handelsbarrierer og indviklede toldsatser skal fjernes, mens landbrugsstøtten skal reduceres. Det blev i december sidste år skønnet, at WTO-aftalen kunne tilføre den globale økonomi 1600 milliarder dollar.

USA og Indien er blevet enige om, at det indiske program for fødevaresikkerhed ikke skal rammes under de nye WTO-regler, før der er fundet "en permanent løsning".

Indien opbygger fødevarelagre. Det gøres gennem et system af subsidier, hvor man sikrer, at fattige indiske landmænd ikke bliver væltet omkuld af den globale konkurrence.

Men den praksis har været anset for at være i modstrid med WTO's regler.

USA og andre lande frygter, at de oplagrede fødevarer på et tidspunkt siver ud på verdensmarkedet og forvrider konkurrencen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip