Vestager har frie hænder til undersøgelse af Luxembourg

Skrevet af admin

06/11/2014

Mest læste i dag

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har allerede kontakt med myndighederne i Luxembourg for at sikre, at alt bliver belyst i sager om skattefordele og mulig ulovlig statsstøtte til internationale virksomheder.

Det siger kommissionsformand Jean-Claude Junckers talsmand, Margaritis Schinas i Bruxelles, efter at flere europæiske medier torsdag har beskrevet 343 virksomheders omfattende brug af Luxembourg som skattely.

Schinas siger, at EU's tidligere konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, bad om oplysninger fra syv lande, og at der på baggrund af de allerede modtagne informationer er åbnet efterforskninger mod Luxembourg, Irland og Holland.

I Luxembourgs tilfælde er det foreløbig kun virksomhederne Amazon og Fiat, der bliver efterforsket. Kommissionen ønsker ikke at gøre rede for status for eventuelle sager mod nogle af de øvrige 341 virksomheder.

- Disse efterforskninger udelukker på ingen måde, at der kan åbnes nye efterforskninger i fremtiden. Ej heller at man kan udvide de eksisterende efterforskninger.

- Kommissionen handler allerede. Kommissær Almunia tog hul på en række sager. Vi vil fortsætte arbejdet med kommissær Vestager for at sikre, at EU's statsstøtteregler bliver overholdt.

- Den igangværende, dybdegående efterforskning er blevet overtaget af Vestager, siger Junckers talsmand.

Talsmanden gentager samtidig den forsikring, Juncker selv kom med onsdag, om, at Vestager får frie hænder til at efterforske mistanker om ulovlig statsstøtte. Også hvis efterforskningen fører til hendes nuværende chef i hans tidligere roller som premier- og finansminister i Luxembourg.

- Fru Vestager vil føre sagen så langt, som det er nødvendigt.

- Fru Vestager vil gøre sit arbejde. Og ingen kan fortælle hende, hvad hun skal gøre og ikke skal gøre. Hun er EU's konkurrencekommissær, siger Schinas.

Talsmanden omtaler de sager, der er beskrevet fra Luxembourg, som "velkendt territorium" og "typiske, klassiske sager om statsstøtte", hvor medlemslandene forsøger at tiltrække investeringer.

- Kommissionen har til opgave at sikre, at konkurrencereglerne bliver overholdt. Vi skal håndhæve reglerne og sikre, at de arrangementer ikke foregår i strid med det indre marked og ikke er konkurrenceforvridende ved at give nogle virksomheder fordele, siger Schinas.

/ritzau/