Vestager udvider undersøgelse af skat til alle EU-lande

EU-Kommissionen udvider nu undersøgelsen af virksomheders favorable skatteaftaler til samtlige 28 EU-lande.

- Jeg har brug for et samlet billede af praksis med skatteaftaler i EU for at bekæmpe skatteunddragelse. I dag har jeg bedt alle medlemslande give os oplysninger, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager i et tweet.

Kommissæren er i forvejen i færd med at undersøge tilfælde af mulige brud på EU's konkurrenceregler i syv af EU's 28 medlemslande.

Der er desuden blevet igangsat undersøgelser af skatteaftaler lavet for fire store selskaber - Apple i Irland, Starbucks i Holland og Amazon og den finansielle arm af Fiat i Luxembourg.

Den såkaldte Luxleaks-skandale har ad flere omgange skabt heftig offentlig debat om multinationale selskabers muligheder for at slippe med at betale et minimum i skat i Europa.

Den første afsløring i november viste, at over 340 selskaber, herunder Ikea og Pepsi, i årene 2002-2010 indgik aftaler med skattemyndighederne i Luxembourg, så de fik minimeret deres skattebetaling.

Teknisk set er det lovligt at give selskaber særlige skattefordele, men det er EU-Kommissionens bekymring, at det i nogle tilfælde kan betegnes som ulovlig statsstøtte.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, som formelt begyndte sit arbejde i kommissionen i november, er selv blevet voldsomt kritiseret i Luxleaks-sagen.

Han var nemlig regeringschef i Luxembourg, da skattereglerne blev vedtaget mellem 2002 og 2010.

Ikke desto mindre er større gennemsigtighed om selskabsskat og kamp mod skatteunddragelse defineret som en høj prioritet i den nye EU-kommissions arbejdsprogram under Jean-Claude Juncker.

/ritzau/DPA

 

Dagens Gossip