Zelenskyj langer ud efter tiltag: Det er ikke seriøst

Skrevet af Nicolai Busekist

04/12/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er ikke tilfreds med det seneste tiltag fra EU, G7 og Australien om at indføre et prisloft på russisk olie.

Dagens topnyheder

For nylig har EU, G7 og Australien indført et nyt prisloft på russisk olie. Det betyder, at der fremadrettet ikke må betales mere end 60 dollars (cirka 420 kroner) for en tønde olie fra Rusland.

Det er et dog ikke alle, der ser positivt på dette tiltag. En af dem, der ikke mener, at det vil have den store effekt er Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Faktisk går han så langt, at han siger, at det ikke er 'seriøst'.

Han mener, at det tværtimod forholder sig modsat. Den ukrainske præsident udtaler ifølge Ritzau i sin daglige videotale, at det er 'ret komfortabelt' for Rusland, at der vil blive betalt cirka 420 kroner pr. tønde olie.

"Rusland har allerede forårsaget store tab for alle lande i verden ved med fuldt overlæg at destabilisere energimarkedet," siger præsidenten i sin tale ifølge Ritzau.

Han tøver derfor ikke med at gå i flæsket på den nye aftale, der er indgået mellem EU, G7 og Australien. Det faktum, at en tønde olie fra Rusland højst må koste 60 dollars, ser han nemlig ikke som en straf, men derimod som en 'svag position'.

Samtidig slår han fast, at det 'alligevel kun et spørgsmål om tid, hvornår der skal bruges kraftigere tiltag'. Dermed insinuerer han, at dette tiltag er mere eller mindre ligegyldigt.

"Det er ærgerligt, at den tid bliver spildt," siger Zelenskyj også.

Desuden fremhæver han, at mere aggressive tiltag har været på tale. Polen og de baltiske lande havde nemlig talt for, at der skulle indføres et markant lavere prisloft. De mente nemlig, at en tønde russisk olie maksimalt skulle koste 30 dollars.

I stedet endte den maksimale pris med at blive fastsat til det dobbelte, hvilket kommer til at være indbringende for Rusland. Faktisk hævder Zelenskyj, at det betyder, at 'den russiske statskasse får omkring 100 milliarder dollar ind om året'.

"De penge vil blive brugt til yderligere destabilisering af præcis de lande, som nu forsøger at undgå de store beslutninger," lyder det fra den ukrainske præsident i sin tale.

Konkret betyder den nye beslutning om, at man vil indføre et prisloft, at landene i EU og G7 samt Australien ikke må betale mere end 60 dollars, når de køber en tønde russisk olie.