Familierne skal have nemmere ved at passe deres børn hjemme

Forleden viste TV2 en dokumentar, hvor det igen på frygtelig vis blev bekræftet, at pædagogerne tilbringer meget lidt tid med børnene. Lille Merle havde ikke meget voksenkontakt på en dag. Det var sørgeligt at se på.

Af Mette Thiesen, Nye Borgerlige

Mange forældre kalder på handling. Det forstår jeg godt. Danmark er et af de lande i verden, der bruger flest penge til pasning af før-skolebørn. Derfor skal forældre selvfølgelig kunne forvente en ordentlig pasning.

Undersøgelser viser, at pædagogerne kun bruger cirka halvdelen af deres arbejdstid med børnene. Hvis pædagogerne brugte blot 6 procent mindre af deres samlede arbejdstid på møder og administrative opgaver, ville det frigive ekstra tid til samvær med børnene svarende til ca. 5.500 pædagoger årligt.

Derfor vil vi i Nye Borgerlige meget gerne fjerne bureaukratiet og give tilliden og friheden tilbage til fagpersonerne i de enkelte institutioner. Derudover vil vi gøre det lettere for familierne at passe deres barn hjemme, hvis det er det, familierne ønsker. 

Jeg har selv haft begge mine drenge i institution, hvor der var fantastisk søde og dygtige pædagoger og medhjælpere. Men havde jeg haft muligheden og økonomien til det, havde jeg måske overvejet at tage orlov fra mit job som skolelærer og passet mine børn hjemme, da de var små. 

I Nye Borgerlige vil vi give familierne mulighed for det. Vi foreslår at give et beskæftigelsesfradrag på op til 109.200 kroner om året. Og her er det vigtigt, at der er tale om et beskæftigelsesfradrag, hvilket betyder, at uintegrerbare udlændinge IKKE vil få gavn af forslaget, da de ikke er på arbejdsmarkedet.

Familierne kan spare op til 9.100 kroner i skat om måneden

Hvis eksempelvis mor Louise eller far Martin ønsker at passe lille Ida eller William hjemme, får ægtefællen eller samleveren en skatterabat på op til 109.200 kroner om året. Vores forslag betyder altså, at den enkelte familie kan spare op til 9.100 kroner (efter skat) i skat om måneden – plus den egenbetaling, familierne sparer på vuggestuepladsen.

Det høje skattetryk gør, at almindelige familier har svært ved at leve af én indkomst. Det forhindrer, at familierne kan passe deres børn hjemme. Familierne er derfor tvunget til at sende deres børn i institution, så begge forældre kan være på arbejdsmarkedet. Sådan skal det ikke være. Det er ikke det vigtigste, når man har små børn. 

I 2018 foretog analyseinstituttet Wilke en undersøgelse, der viste, at forældre lider af dårlig samvittighed over ikke at have tid nok til deres børn. Jeg har talt med flere forældre, der efterspørger muligheden for det, som vores forslag nu giver dem.

Læs også: Kendte personer

Kinderæg er mange børns favorit som fredagsslik. Nu får forældrene mulighed for at få et fint, borgerligt kinderæg, der giver dem mulighed for at passe deres børn hjemme, letter skattetrykket og sænker det offentlige forbrug, uden nogen stilles værre. 

Hvis man som forældre vil have sit barn i institution, vil det selvfølgelig fortsat være en mulighed. Det skal politikerne ikke blande sig i – og politikerne skal heller ikke blande sig i, hvem der skal passe børnene hjemme, hvis det er det, den enkelte familie vælger.

Det er på tide, at børns trivsel og forældres frihed sættes først. I Nye Borgerlige vil vi gerne understøtte, at forældre kan bruge mere tid på at koncentrere sig om deres børn, når de er mindst og mest sårbare.

Læs også

Kriminelle udlændinge skal udvises – ellers er det bare lappeløsninger

 

Dagens Gossip