Karantæne til alle, der kommer til Danmark fra Kina

Foto: Steen Brogaard

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm er for tiden dagligt i medierne med budskabet om, at ”vi har fuldstændig styr på Coronavirussen.” Det mener jeg dog ikke helt, de har.

I de forløbne uger er vi hele tiden kommet to skridt bagefter de andre lande. Først lukkede en række andre lande for flyvninger til Kina. Jeg undrede mig over, at vi ikke gjorde det samme herhjemme og stillede spørgsmål til ministeren om det. Inden jeg nåede at få et svar, var flyvningerne til Kina lukkede.

Så fandt man 10 danskere i Kina i Hubei-provinsen, hvor Corinavirussen først blev opdaget, som vi evakuerede hjem. Men ingen af dem skulle i karantæne da de ikke havde feber, lød beskeden fra de danske myndigheder. I de andre lande blev evakuerede sat i karantæne, enten i militærbygninger, sommerhuse eller hjemmekarantæne. Dette for at sikre, at de ikke smitter andre med Coronavirus, selvom de ikke umiddelbart har symptomer.

Sygdommen har en inkubationstid på små to uger, så man kan godt være helt frisk og symptomfri i dagevis, selvom man er smittet. Det vil med andre ord sige, at selvom du bliver testet negativ i begyndelsen, så kan du et par uger senere godt stå med sygdommen.

Når man i første omgang spurgte ministeren om det, så fik vi svaret, at det kun var to ud af de ti hjemvendte danskere, der skulle i hjemmekarantæne. Senere kom så meldingen om, at nu betragtes de alle ti som tilhørende ”højrisikogruppen”. Måske fordi, de havde siddet i samme fly som en belgier, som nu har udviklet sygdommen?

Det efterlader indtrykket af, at vi hele tiden halser efter. Og jeg forstår godt, at det er med til at skabe bekymring blandt borgerne.

Indrejseforbud og karantæne

Af MF Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører

Jeg mener, at vi som politikere og myndighed først og fremmest skal sikre, at borgerne kan føle sig trygge.

Jeg er slet ikke nervøs for en infektion selv. Men jeg er bange for, at en pandemi vil ramme, og så går det ud over de svageste i vort land. Det er specielt de ældre, de lungesyge og små børn, som vil blive hårdt ramt. Præcis ligesom vi kender fra mange andre sygdomme. Derfor skal vi gøre alt for at begrænse skaderne.

Jeg mener derfor, at vi bør indføre indrejseforbud for ”nye” rejsende og karantæne for alle, der kommer hertil fra Kina. Det giver ingen mening, at danskere, der flyves hjem fra Kina, sættes i karantæne, mens der samtidig lander en flyver fra Kina to gange om ugen, hvor alle passagerer kan gå direkte ud af flyet og tage metroen eller en taxi ind til København, uden at nogen screener dem eller giver dem karantæne. Her burde vi gøre som andre lande allerede har gjort og nægte eksempelvis kinesiske turister adgang til landet. Og danskere, der vender hjem fra ferie eller arbejde i Kina, bør og skal også holdes i karantæne. De er muligvis – forhåbentligt – ikke smittede, men vi kan ikke garantere, at de ikke er det.

Så for at sikre, at vi alle sammen trygt kan færdes blandt andre mennesker eller sende vores børn i vuggestuen, så skal vi gøre alt, hvad vi kan for at holde smitten væk så længe som muligt – og det gør vi ikke lige nu.

Og på lidt længere sigt, så mener jeg også, at situationen giver anledning til, at tager hele vores lovgivning og regelsæt vedr. epidemier op til revision. Hele regelsættet er efterhånden forældet og trænger til fornyelse. Samfundet har udviklet sig, og vi rejser meget mere.

Så kære minister, kom nu i gang! Tag ansvar og etabler indrejseforbud fra Kina og karantæne for hjemvendte danskere.

Læs også

Symptomer på coronavirus: Det skal du gøre, hvis du bliver smittet

 

 

 

Dagens Gossip