Skal børnelunger virkelig fyldes med cigaretrøg helt indtil 2022?

Foto: Steen Brogaard

Hver eneste dag begynder 40 danske børn og unge at ryge. 40 - om dagen! Sådan et tal bør få alle politikere til at slå alarm. For ikke færre end hver tredje af dem vil ende med at dø af rygning, hvis de fortsætter med smøgerne. De triste scenarier kalder på handling.

Af Per Larsen, sundhedsordfører, Det Konservative Folkeparti

Derfor har vi i Det Konservative Folkeparti foreslået, at prisen for en pakke cigaretter hæves til mindst 60 kroner nu. Det vil mindske børn og unges rygning med hele 75 procent! Vi kan altså ikke bare se passivt til, når en reduktion i den størrelsesorden er inden for vores rækkevidde.  

Alligevel vil regeringen og den røde blok - mod eksperters anbefalinger - først hæve prisen på en pakke smøger til 60 kroner i 2022. Det betyder, at prisen kun stiger langsomt over tid. 

At prisen på cigaretter ikke sættes op til 60 kroner med det samme er dybt kritisabelt. For som Lotus Skov Bast, strategisk leder af rygeforskningen på Statens Institut for Folkesundhed, har påpeget, så udvander en indfasning af priser over tid ”chok-effekten, der kunne få flere til at stoppe”.  

Forhindrer vi helt unge i at begynde på cigaretterne, kan vi altså undgå 70.000 tilfælde af KOL og 37.000 tilfælde af lungekræft. Derfor handler det om at gøre cigaretter dyrere for børn og unge, så de aldrig starter. Hæver vi prisen til 60 kroner nu, vil langt færre have råd til dem. 

Når 40 børn og unge hver dag begynder at ryge, så har vi ingen tid at spilde. Uret tikker. Skal børnelunger virkelig fyldes med cigaretrøg helt indtil 2022? I Det Konservative Folkeparti siger vi klart nej. Det handler om menneskeskæbner. Derfor skal prisen op til 60 kroner. Nu.

Læs også

Så er det afgjort: Det kommer cigaretter til at koste

 

Dagens Gossip