Stegeso (Römertopf) med oksesteg og lækre friske grøntsager

Skrevet af webmaster

26/10/2016
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Det bliver ikke lettere at lave god mad – og stegen er mør som smør.

Dagens topnyheder

Jeg elsker at lave mad i en stegeso (Römertopf), da det passer sig selv og frigiver tid til andre ting. Denne gang står menuen på oksesteg med lækre kartofler, gulerødder og porre, der har ligget og hygget sig under oksestegen. Server kød og kartofler med rabarberchutney (link) og en frisk sommersalat bestående af sprøde grøntsager som fx agurk, asparges og jordbær  med en let olie-citronsaft-havsalt dressing hældt ud over. På denne måde, kan man sagtens spise simremad om sommeren. Velbekomme!

Til 4 personer

1,2 kg oksesteg fx oksetykkam
Havsalt og sort peber
Smør til stegning
Kartoffelfyld
800g kartofler
500g gulerødder
500g porre
Havsalt og sort peber
½ L kyllingefond eller bouillon

Start med at lægge stegesoen i blød efter producentens anvisning.
Skræl kartofler og gulerødder og skær alt i mundrette bidder.
Rens porrene og skær dem i fine strimler.

Bland kartofler, gulerødder og porre sammen i stegesoen og krydr med havsalt og sort peber. Hæld kyllingefonden over kartoffelblandingen.

Krydr oksestegen med havsalt og sort peber og brun den grundigt af i smør.

Læg nu oksestegen ovenpå kartoffelblandingen og sæt låg på stegesoen.

Sæt stegesoen i en kold ovn og tænd på 175C. Lad herlighederne passe sig selv i 2½-3 timer.

Efter 2½-3 timer i ovnen er kød og grønt færdigt.

Tag stegen op og læg den på et skærbræt.

Tag kartofler, gulerødder og porre op af stegesoen med en hulske. Fonden/stegeskyen kan hældes over kartoffelfyldet, bruges til sovs eller gemmes på køl eller frost til en anden god gang.

Server skiver af oksestegen sammen med kartoffelfyldet fra stegesoen, en sprød og frisk sommersalat og rabarberchutney.

Sabine Murati er uddannet naturopath i biologisk medicin fra Institut for Biologisk Medicin. Hun er bosat i Canada og blogger om stenalderkost og sundhed på www.mypaleopantry.com.