Enormt beløb: Så mange penge bruger regeringen på spindoktorer

Skrevet af Nicolai Busekist

20/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er bestemt ikke småpenge, der bliver brugt på spindoktorer. Og i det seneste halvandet år er forbruget steget markant.

Mest læste i dag

Regeringen har rigtig mange spindoktorer ansat. Ganske vist er det ikke, hvad de kaldes af regeringen selv. Derimod er de ansat som særlige rådgivere.

Da der er mange ansatte, er de samlede udgifter til dette også i den høje ende. I løbet af det seneste halvandet år er udgifterne til spindoktorer steget med hele otte millioner kroner. Ifølge B.T. er der tale om en stigning fra 23,5 millioner kroner til 31,5 millioner kroner. 

Med andre ord, så er der tale om en stigning på hele 34,5%. Derfor kan man ikke komme udenom det faktum, at den nuværende regering bruger mange penge på spindoktorer.

Det viser en opgørelse, som B.T. har udarbejdet på baggrund af nye tal, der kommer fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Tallene dækker udviklingen fra august 2022 til januar 2024.

Mediet skriver også, at dette ikke omfatter de udgifter, der er forbundet med spindoktorernes pension. Ydermere er der også en ledig stilling som særlig rådgiver for digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre. Når denne bliver besat, vil udgifterne selvfølgelig stige igen.

En af de mest markante årsager til, at udgifterne til særlige rådgivere er steget er, at antallet af rådgivere også er steget. Der har aldrig før været en regering, der har haft så mange særlige rådgivere til rådighed.

Den tidligere S-regering havde mellem 24 og 27 særlige rådgivere. I dag lyder dette tal på 32, hvorfor der - som minimum - er blevet ansat yderligere fem rådgivere.

Dette er forårsaget af, at der er kommet flere ministre i den nye SVM-regering. Desuden blev det i november sidste år besluttet, at alle ministre skulle  have lov til at ansætte op til to ekstra rådgivere.

Det handler dog ikke blot om, at der er kommet flere rådgivere til. Deres lønninger er også steget markant. I august 2022 lød den gennemsnitlige årlige løn for en særlig rådgiver på 901.260 kroner eksklusiv pension og eventuelle bonusser. 

I dag er den gennemsnitlige løn en del højere, da den ifølge B.T. nu lyder på 1.015.987 kroner om året. Derfor er der tale om en gennemsnitlig lønstigning på 12,7%.

Den største lønstigning i denne periode er givet til Nana Christensen, der er særlig rådgiver for statsminister Mette Frederiksen.

I august 2022 lød hendes årsløn på 798.687 kroner, men den er nu steget til 1.016.178 kroner. Derfor har hun fået en lønstigning på lidt over 27%.