Forslag fra Alternativet: Gør danskernes personnumre kønsneutrale

Emil Ryttergaard

374 uger siden

|

18/05/2017
Politik
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Folketinget skal i dag behandle et forslag fra Alternativet, der vil gøre personnumre kønsneutrale. Unødvendigt, lyder det fra regeringen.

Dagens topnyheder

På det gule sundhedskort står der fire cifre, der kan være dybt diskrimerende for en række danskere. 

De fires sidste cifre i cpr-nummeret kan nemlig enten være lige eller ulige tal, der afgør om man er en mand eller kvinde. 

Men det er krænkende for de særligt transkønnede mennesker, der ikke føler sig som enten mand eller kvinde, og ufrivilligt får afsløret deres biologiske køn i det offentlige system. Det mener Alternativet, der med et nyt forslag vil gør cpr-numre kønsneutrale, skriver Information

- Det er et principielt opgør med det binære kønssyn i samfundet, at man enten skal have et pige- eller drengenummer. Der er jo mennesker, som ikke ønsker at definere sig som hverken det ene eller det andet. Så det handler om at tilgodese de mennesker, så det i hvert fald ikke er cpr-nummeret, som står i vejen for det, siger Alternativets ligestillingsordfører, Carolina Maier til avisen. 

Forslaget skal førstebehandles i Folketinget i dag, og møder stor opbakning i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT). 

Men forslaget får ingen varm modtagelse af de andre partier på Christiansborg. Hverken regeringspartierne, Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet støtter forslaget. 

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) mener, at forslaget vil koste alt for mange penge at indføre. 

- I dag findes der en række offentlige og private it-systemer, der udleder kønnet direkte af personnummeret. De systemer vil skulle omlægges. Det er ikke regeringens politik at pålægge den offentlige sektor nye og unødvendige administrative byrder, skriver Simon Emil Ammitzbøll i en kommentar til avisen. 

Men selvom at partierne på Christiansborg ikke støtter forslaget, så kan reglerne på længere sigt ændre sig på området. 

For Europarådet har opfordret medlemslandene til at sikre, at personlige oplysninger om en persons seksuelle orientering eller kønsidentitet ikke indsamles, opbevares eller på anden måde bruges af offentlige institutioner, lyder det i en udmelding fra LGBT Danmark.