Donald Trump og Ursula von der Leyen har nået frem til kompromiser for begge sider.
Lige nu læser andre
Så er det officielt. Papirerne er underskrevet, hænderne er blevet trykket, og procenter og beløb står nu i sort på hvidt.
Efter langvarige og til tider hårde forhandlinger har EU og USA nu forseglet en omfattende handelsaftale, der skal sætte en ny ramme for det økonomiske forhold mellem de to stormagter.
Aftalen blev søndag aften præsenteret i fællesskab af EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og USA’s præsident Donald Trump.
Aftalen skal efter planen godkendes af EU’s medlemslande, hvis ambassadører mødes mandag.
Aftalen i hovedtræk
En af de mest centrale dele af aftalen er, at USA alligevel ikke indfører den truede toldsats på 30 procent på EU-varer. I stedet lægger USA nu en grundtold på 15 procent på varer fra EU – en markant lavere sats, som ifølge von der Leyen “bevarer markedsadgangen på tværs af sektorer”. Aftalen dækker blandt andet biler, halvledere og medicin.
Læs også
Der er dog fortsat enkelte områder, hvor den tunge amerikanske told fastholdes. Stål og aluminium vil fortsat blive ramt af en 50 procents told, men EU oplyser, at den told på sigt muligvis kan blive omdannet til et kvotesystem. Det er dog endnu uklart, hvordan og hvornår det i givet fald skal ske.
Visse varegrupper går fri af told på begge sider af Atlanten. Det gælder fly og flydele, nogle typer kemikalier og lægemidler, specifikke landbrugsprodukter og kritiske råmaterialer. Dermed forsøger aftalen at undgå barrierer i områder, hvor der er stor gensidig afhængighed og følsomhed.
Donald Trump har samtidig understreget, at EU fremover vil give amerikanske produkter toldfri adgang på visse områder – blandt andet energi, hvor EU har forpligtet sig til at købe for 750 milliarder dollar fra amerikanske leverandører de kommende år.
Milliardinjektioner og militærudstyr
Den økonomiske volumen i aftalen er massiv. Ud over energihandlerne har Trump oplyst, at europæiske lande i forbindelse med aftalen vil investere for omkring 600 milliarder dollar i USA. Her nævnes blandt andet større militærindkøb som en del af pakken.
Aftalen betegnes som en af de største bilaterale handelsaftaler mellem EU og USA i nyere tid, og begge parter har beskrevet den som et gennembrud, der både afværger en eskalering af handelskonflikten og styrker de økonomiske bånd.
Læs også
Men det hele er ikke på plads endnu. EU’s medlemslande skal stadig give grønt lys, før aftalen kan træde i kraft, og flere detaljer forventes at blive forhandlet videre i de kommende uger.