Klar besked til Mette Frederiksen: Nu skal du yde 'en ekstra indsats'

Skrevet af Nicolai Busekist

29/11/2021
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Der langes ud efter statsminister Mette Frederiksen, der bliver bedt om at yde 'en ekstra indsats'.

Mest læste i dag

Ifølge Camilla Rathcke, der er formand for Lægeforeningen, er der god grund til, at det har vakt harme hos mange af de danskere, der arbejder i sundhedsvæsenet, at de for nylig blev bedt om at yde 'en ekstra indsats' af Mette Frederiksen.

Det skriver hun i en leder i Ugeskriftet.

I mere end halvandet år har store dele af sundhedsvæsenet været under et stort, konstant pres. Derfor retter Camilla Rathcke kritik af Mette Frederiksen for, at hun for rullende kameraer beder de ansatte i sundhedsvæsenet om at løbe hurtigere.

Ydermere påpeger hun, at det er hovedrystende, at Mette Frederiksen ikke er villig til at adressere, hvad problemet egentlig er: nemlig manglen på hænder i det danske sundhedsvæsen.

Det stigende antal smittede og indlagte med Covid-19 har resulteret i, at sygehuse i alle regioner melder om, at de må udskyde behandlinger og operationer.

Det er selvfølgelig foruroligende, og derfor har Camilla Rathcke forståelse for statsministerens behov for at gøre noget. Hun påpeger dog, at der også er et sundhedsvæsen efter Covid-19, hvor 'personalemanglen formentlig stadig står uløst hen'.

Formanden for Lægeforeningen mener, at sundhedsvæsenet udelukkende kan hænge sammen og kan levere, fordi personalet løbende tager ekstra vagter eller yder en ekstra indsats, fordi der er mangel på kolleger - og sådan har det været længe.

Derfor mener hun, at der er behov for, at det er statsministeren og Folketinget, der 'yder en ekstra indsats', da det er fra 'fra regeringskontorerne og Folketinget, at de nødvendige forandringer skal komme'.

Skyd ikke skylden på epidemien

Camilla Rathcke mener ikke, at man kan skyde al skylden for de problemer, der er i sundhedsvæsenet, på coronaepidemien. Hun skriver, at ét af dem, der især mærkes nu, er anglende på sundhedsprofessionelle.

Derfor slår hun fast, at der skal reageres nu, hvis Danmark skal garderes mod problemerne, der vokser. Det tager nemlig mange år at uddanne sygeplejersker og speciallæger.

"Hvis vi skal gardere os mod, at problemerne blot vokser og vokser i de kommende år med stadig flere patienter, så skal der handles nu," skriver hun.

Slutteligt i sin leder efterspørger formanden for Lægeforeningen, at der bliver lagt en national plan, der er udarbejdet på baggrund af analyser og fagligt input. Formålet med planen skal være at få tilstrækkeligt kvalificeret personale i sundhedsvæsenet.

Derfor er der brug for, at statsministeren og resten af Folketinget yder en ekstra indsats, så der kan blive lagt en plan for, hvordan problemet med personalemangel i sundhedsvæsenet bliver løst.

"Sundhedsvæsenet har brug for en ambitiøs og fagligt velfunderet indsats. Det kræver politisk handlekraft, så derfor, kære statsminister og folketingspolitikere, lyder en klar opfordring herfra til, at I gør det til virkelighed og yder den ekstra indsats, som sundhedsvæsenet har behov for – også på den lange bane, hvor corona ikke fylder som nu," slutter hun af.