En ny undersøgelse viser bekymrende tal for den amerikanske præsident.
Lige nu læser andre
Donald Trump har underskrevet næsten 200 præsidentielle bekendtgørelser i år, men spørger man den amerikanske befolkning, er det langt fra alle, der føler sig hjulpet af præsidentens kurs.
Allerede få timer efter at have genindtaget Det Hvide Hus i januar satte Trump gang i det politiske maskineri med hele 25 executive orders. Siden er der ifølge det føderale register blevet tilføjet adskillige dusin flere – senest et dekret om forlængelse af gensidige toldsatser, dog med undtagelse af Kina.
Men selvom formålet med de mange tiltag ifølge administrationen er at styrke økonomien og forbedre vilkårene for amerikanerne, er opbakningen i befolkningen begyndt at slå sprækker.
Stigende utilfredshed i befolkningen
En ny måling foretaget af Associated Press og NORC Center for Public Affairs Research viser, at 49 procent af de adspurgte vurderer, at Trumps politik har haft en negativ effekt. Kun hver fjerde – 25 procent – føler, at politikken direkte har gavnet dem. Resten er enten i tvivl eller mener, det ikke har haft nogen nævneværdig betydning.
Læs også
Samtidig peger en separat måling fra tidligere på måneden på, at 52 procent af vælgerne generelt ikke bakker op om præsidentens virke. Ifølge flere kommentatorer er det særligt Trumps egne kernevælgere, der begynder at miste tilliden.
Mistanke og konspirationsteorier
En del af utilfredsheden skyldes også en sag, som fortsat ulmer i offentligheden. Flere kritikere beskylder Trump for at forsøge at dække over forbindelser til Jeffrey Epstein, efter FBI tidligere har afvist, at der findes en såkaldt “kundeliste” med prominente navne knyttet til den afdøde milliardær.
FBI har i en offentliggjort rapport konkluderet, at deres efterforskning ikke har fundet beviser for afpresning eller materiale, der kunne bruges mod tredjeparter. Alligevel tror mange amerikanere ikke på forklaringen. En meningsmåling fra The Economist og YouGov afslørede, at hele 67 procent mener, regeringen skjuler beviser i sagen.
Musk blander sig
Læs også
Mistanken om et cover-up deles også af Tesla-direktør Elon Musk, der på X (tidligere Twitter) har kaldt hele forløbet “et åbenlyst cover-up”. Han tilføjede, at “ikke en eneste af Epsteins klienter er blevet retsforfulgt”, hvilket ifølge ham er mistænkeligt i sig selv.
Spørgsmålet er nu, om Trump-administrationen kan genetablere tilliden blandt sine egne støtter – eller om voksende skepsis vil skygge for resten af embedsperioden.