Mette Frederiksen får hård kritik: Regeringen bør gå af

Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix

Kort før minkommissionen afleverer deres rapport, får Mette Frederiksen stor kritik.

Siden den skæbnesvangre dag i november sidste år, hvor Mette Frederiksen uden lovhjemmel bad minkavlerne i Danmark om at aflive deres levegrundlag, har kritikken havlet ned over den omdiskuterede statsminister. 

Mette Frederiksen påstår blandt andet, at hun ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel, og at hun ikke bar hovedansvaret, mens blandt andre oppositionen mener, at hun bevidst og med det fulde ansvar har overtrådt Danmarks grundlov, som siger, at ejendomsretten er ukrænkelig.

Læs også

Statsministeriet skåner Mette Frederiksen: Mørklægger Minkkommissionens arbejde kort før rapports offentliggørelse

Heldigvis er det hverken Mette Frederiksen selv, oppositionen eller regeringen, der skal afgøre, om statsministeren har overtrådt loven. 

En kommission er nemlig sat i verden for at kuglegrave sagen, og i morgen, d. 30. juni, afleverer de endelig den rapport, som skal slå fast, om Mette Frederiksen bør komme for rigsretten. 

Stor kritik allerede nu

Selvom rapporten først bliver offentliggjort i morgen, er visse dele af den blevet lækket, og her er det tydeligt, at både statsministeren, regeringen og flere ministerier får hård kritik. 

Derfor har Mette Frederiksen selv været ude og adressere sagen i et interview med Berlingske, hvor hun har givet fem grunde til, at minksagen ikke skal føre til en rigsretssag. 

Disse fem grunde har folketingsmedlem og formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, som altså er en del af oppositionen, dog ikke meget tilovers for. 

Det skriver han i et opslag på Facebook, som kan læses i sin fulde længde nederst i artiklen. 

"Det seneste års tid har vi skulle høre på det socialdemokratiske spin om, at hele minkskandalen var Mogens Jensens skyld – og at statsministeren slet intet ulovligt har gjort. I morgen er det spin slut," starter opslaget, som fortsætter:

"Kommissionen vil fastslå, at det var en klart ulovlig instruks at kræve alle mink aflivet og at statsministeren spillede en stor hovedrolle i skandalen. Ansvaret kan ikke tørres af på alle mulige andre."

Vanopslagh fortsætter med at liste Mette Frederiksens fem grunde op samtidig med, at han giver sine argumenter for, hvorfor de ikke holder. 

Han skriver blandt andet: "Mette Frederiksen påstår, at der ikke var en viden om den manglende lovhjemmel. Men den viden var der. Det stod i bilagene. Dem har Mette bare ikke læst. Så er spørgsmålet: Skal ministre være hævet over loven og have lov til at bryde loven, bare fordi de ikke læser deres papirer?"

Partiformanden kritiserer desuden statsministerens slettede sms'er, som han kalder for "uvurderligt bevismateriale i sagen," ligesom han kritiserer regeringen for at fortsætte med aflivningen af danske mink, selvom de fandt ud af, at der ikke var lovhjemmel. 

"Hvordan har regeringen reageret, da det stod klart, at der manglede lovhjemmel? Regeringen med Mette Frederiksen i spidsen reagerede ved at fortsætte den ulovlige ordre. Blandt andet på direkte TV, da Mette Frederiksen beordrede en minkavler til fortsat at aflive sine mink - også selvom der manglede lovhjemmel," står der således i opslaget.

Opslaget slutter af med ordene: "Regeringen burde gå af. Det burde den have gjort for længst, men det bliver mere og mere undergravende for vores folkestyre og for tilliden mellem borgere og magthavere, at hun selv og hendes støttepartier mener, at det er anstændigt at fortsætte. Vores folkestyre går en skæbnestund i møde den kommende tid."

Opslaget har på mindre end 25 minutter i skrivende stund fået næsten 700 'likes' og 88 delinger.

Læs også

Professor om coronasmitte: "Slap af og nyd sommeren"

 

 

 

Dagens Gossip