Nyt forslag: Romaer skal 14 dage i fængsel for tiggeri

Emil Ryttergaard

372 uger siden

|

01/06/2017
Politik
Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn
Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn
Regeringen vil komme med en række initiativer i denne uge, der skal gøre op med de mange problemer med romalejre. Et af forslagene lyder, at romaer skal 14 dage i fængsel for tiggeri.

Dagens topnyheder

Det skal ikke være lovligt for østeuropæiske udlændinge at slå sig ned som hjemløse i Danmark og skabe utryghed ved at tigge og lave lejre. 

Det mener regeringen, der nu reagerer på de seneste ugers debat om romalejrene i København, skriver Ritzau. 

Blandt regeringens forslag skal østeuropæiske hjemløse og romaer fremover have en fængselsstraf på 14 dage for tiggeri og ‘utryghedsskabende’ adfærd.

I dag er strafferammen syv dages ubetinget fængsel.  

- Vi oplever udlændinge, som rejser hertil og slår lejr på vores gader og stræder. Tigger aggressivt. Opkræver såkaldte beskyttelsespenge fra vores hjemløse og gør os utrygge. Det, vi er vidne til, hører på ingen måder hjemme i vores samfund. Derfor vil regeringen foreslå en fordobling af straffen for tiggeri, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ser frem til de nye skærpede regler på området, og har også selv foreslået flere initiativer til at løse problemet

- Det skal stå fuldstændigt klart overfor de tilrejsende udlændinge, at de ikke skal slå lejr rundt omkring i vores offentlige parker og veje. Nu sætter vi yderligere ind med flere stramninger, og der er ingen tvivl om, at vi i den kommende tid kommer til at gå lige til kanten af de regler, der er, for at sætte ind over for det her problem, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelese. 

Foruden den hårdere fængselsstraf vil justitsministeren udvide politiets zoneforbud, hvor politiet kan nægte romaer at opholde sig i et specifikt område. 

Desuden skal sagerne om de østeuropæiske romaer sagsbehandles hurtigere, så de hjemløse EU-borgere nemmere kan udvises. 

Den ubetingede fængselsstraf skal som udgangspunkt ikke ramme danske hjemløse, der eksempelvis spørger om penge i s-toget, fastslår statsministeren.

Fængselsstraffen skal alene gælde de grupper af østeuropæiske hjemløse, der tager ophold offentlige steder og chikanerer borgere ved tiggeri. Regeringen vil hastebehandle deres forslag i Folketinget, hvor forslaget skal førstebehandles allerede fredag. Dermed håber regeringen, at lovforslaget bliver endeligt indført til september. 

Københavns Politi har foreløbigt ryddet 25 romalejre i hovedstaden og rejst sigtelse mod 84 udenlandske hjemløse i år. 

Hjemløses ejendele og pant bærdt ned til grunden i københavnsk park