Pape vil fjerne forældelsesfristen: Pædofile skal kunne straffes i gamle sager

Står det til justitsministeren, så skal gerningsmænd til seksuelle overgreb mod børn kunne straffes, så længe de lever.

I en ny lovpakke foreslår justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at forældelsesfristen for strafansvar ophæves, når der er tale om personer, der har begået seksuelle overgreb mod børn.

Det skriver Ritzau.

Selv forklarer Søren Pape Poulsen, at det vil øge retfærdigheden for børn, der er blevet misbrugt seksuelt.

- Overgreb mod børn er en grusom forbrydelse, der sætter spor i barnets fremtidige liv. Vi har derfor en forpligtelse til at sikre, at ofrene for disse forfærdelige forbrydelser oplever en større grad af retfærdighed i deres møde med retssystemet, udtaler Søren Pape í en skriftlig kommentar til Ritzau.

Læs også

Mistænkt for drabsforsøg: Hvem har set Ali?

Det er dog ikke første gang, at forældelsesfrister i sager om seksuelt misbrug er forlænget. Senest var i 2013, hvor det blev vedtaget, at børn, der er blevet udsat for overgreb, da de var under 18 år, i visse tilfælde kan få deres sag prøvet, indtil de fylder 36 år.

Af samme grund mener forsvarsadvokat og formand for Advokatrådets straffelovsudvalg, Karoline Normann, at der allerede er taget hensyn til, at nogle ofre først som voksne er i stand til at gøre op med fortidens traumer.

Læs også

40-årig kvinde fra Varde fik sit livs overraskelse, mens hun var alene hjemme: 'Jeg frøs helt. Kunne ingenting'

Det får også Karoline Normann til at advare mod at afskaffe forældelsesfristen, da hun mener, at det kan betyde flere forkerte afgørelser ved domstolene samt en øget risikoen for, at flere uskyldige kan blive dømt.

Hos Børns Vilkår bakker man dog op om forslaget. Det understreger direktør Rasmus Kjeldahl.

- Vi kan kun bifalde, at der åbnes for at kunne retsforfølge personer, der har begået et overgreb - også selv om det er sket for mange år siden, forklarer Rasmus Kjeldahl til Ritzau og uddyber:

- Det hører med til at leve i et retssamfund, at ingen kan dømmes på tilfældige anklager. Men det er vigtigt, at en gerningsmand ikke skal kunne reddes af en forældelsesfrist, siger Rasmus Kjeldahl, der dog også gerne ser, at regeringen går skridtet videre og også afskaffer forældelsesfristerne i sager om vold mod børn.

Læs også: Lovforslag i Irland: Vil tage passet fra dømte pædofile

 

Dagens Gossip