Regeringen vil sende brev til alle 18-årige: Skal træffe stort valg

Skrevet af Nicolai Busekist

27/02/2024
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Regeringen vil sende et brev til alle danskere, når de fylder 18 år, hvori de bliver bedt om at træffe et stort valg.

Mest læste i dag

Regeringen har et mål om at få flere til fremover at vælge at blive organdonorer. Derfor har de planer om at sende et brev til alle danskere, når de fylder 18 år.

I dette brev vil modtageren kunne læse nærmere om 'den nye tilgang til organdonation'. Det fremgår af regeringens beslutningsforslag, der er blevet fremsat tirsdag, skriver Ritzau. Dette forslag kan i sidste ende munde ud i en lovændring.

Resultatet af dette vil være, at alle helt automatisk bliver registreret som organdonorer, når de fylder 18 år. Hvis man ikke ønsker at være organdonor, skal man derfor aktivt vælge det fra, hvilket ikke er tilfældet på nuværende tidspunkt.

"Hvert år er der mennesker, som dør, mens de står på venteliste til at få et nyt organ. Det er ulykkeligt for dem, der mister livet, og for de efterladte," siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

"Derfor foreslår vi i regeringen, at vi vender den nuværende samtykkemodel på hovedet, så udgangspunktet bliver, at alle over 18 år fremover er potentielle organdonorer, med mindre de vælger det fra. På den måde kan vi forhåbentlig få flere til at tage stilling til, om de ønsker at blive organdonorer."

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere udtalt sig om dette emne. Det gjorde hun tidligere på måneden, hvor hun blandt andet blev interviewet af Politiken og DR.

Ganske vist er det målet, at alle fremover bliver automatisk registreret som organdonorer, men man skal stadig ind og bekræfte det. Hvis man ikke gør det, så vil det i stedet være de pårørende, der kommer til at tage stilling til, om organerne må doneres.

Regeringen håber på, at dette forslag kan få flere til at blive organdonorer i fremtiden. De har dog ikke planer om at blande sig i, om man ønsker at blive organdonor, lyder det fra Sophie Løhde.