Nye billeder får folk op i det røde felt.
Lige nu læser andre
Skarpe billeder af skambidte og forvredne minkkroppe rammer lige ned i en allerede ophedet debat om Danmarks fremtid med minkavl.
Dyreværnsorganisationen OASA har offentliggjort nyt billedmateriale fra en af de genåbnede danske farme, og ifølge organisationen viser det med al tydelighed, at forholdene fortsat er dybt kritisable. Det sker blot få uger efter, at regeringen har varslet kamp mod et kommende EU-forbud.
Anklagerne lander på Christiansborg
Materialet, der ifølge OASA er optaget for få uger siden, viser mink med blottede sår, afgnavede ører og adfærd, der peger i retning af alvorlig mistrivsel. Billederne har allerede udløst kraftig kritik fra flere dyreværnsgrupper – særligt Anima, som i skarpe vendinger retter sin appel mod SVM-regeringens støtte til minkbranchen.
Læs også
“De nye billeder viser med al tydelighed, at minkavl er ren og skær dyremishandling,” siger kampagneleder Mathias Madsen fra Anima og fortsætter: “Optagelserne viser dyr, der er skambidt, og dyr, der er blevet sindssyge af at være indespærret i små trådbure. Det bør få alle fra regeringspartierne til at sige stop!” lyder det i en pressemeddelelse fra Anima.
Et EU-forbud truer – men Danmark søger undtagelse
Baggrunden for den aktuelle debat er en beslutning fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, som den 20. juni meldte ud, at mink nu kommer på EU’s liste over invasive arter. Det betyder, at minkavl i udgangspunktet skal forbydes i hele unionen inden for to år.
Alligevel har SVM-regeringen – ifølge styrelsens pressemeddelelse – meddelt, at den vil arbejde aktivt for at få Danmark undtaget forbuddet. “Regeringen ønsker, at det skal være muligt at drive og videreføre minkproduktion i Danmark,” lød begrundelsen.
Branche under pres – og kritik
Minkavl er allerede forbudt eller under udfasning i 19 EU-lande, og de nye afsløringer føjer ny brændsel til debatten om, hvorvidt Danmark bør gå mod strømmen. Kritikere peger på, at regeringens forsøg på at sikre branchen risikerer at ske på bekostning af dyrevelfærd og internationalt omdømme.
Spørgsmålet er nu, om billederne får politisk gennemslagskraft, eller om kampen for en dansk undtagelse fortsætter ufortrødent i Bruxelles. For minkene i burene er der indtil videre ikke sket nogen ændring.