Socialdemokratiet holder fast i, at burkaloven er nødvendig: Kun én blev sigtet i hele 2022

Foto: Shutterstock

Trods meget få sigtelser er burkaloven ifølge Socialdemokratiet fortsat en nødvendighed.

D. 1. august 2018 trådte det såkaldte burkaforbud i kraft i Danmark, og selvom forbuddet blandt andet gælder burka, så var og er navnet lidt misvisende. 

Det gælder nemlig også andre religiøse hovedbeklædninger, som dækker ansigtet, og faktisk også alt andet, som dækker ansigtet, såsom elefanthuer, falske skæg, masker og lignende.

Læs også

Blind hund leger i sneen for første gang: Men vent nu til du ser den utrolige reaktion

Det er kort forklaret et skøn, som den enkelte politibetjent har ansvaret for, om en hovedbeklædning er ulovlig eller ej. 

Burka, niqab og hijab

Burka
Burka er en ugennemsigtig tildækning af hele kroppen; inklusiv et netslør for øjnene. Burkaen bæres oftest af muslimske kvinder i Afghanistan, men den ses også i Pakistan og det nordlige Indien. Burka bruges ofte fejlagtigt i det danske sprog til at beskrive tørklæder, hijab, niqab eller lignende. Burka er forbudt at bære i offentligheden i Danmark. 

Niqab
Niqab er et slør, som kun dækker ansigtet med undtagelse af en sprække til øjnene. Sløret bæres af nogle muslimske kvinder på offentlige steder (særligt i Saudi Arabien), og det bæres ofte sammen med et tørklæde, som dækker håret og resten af hovedet. Niqab er forbudt at bære i offentligheden i Danmark. 

Hijab
Hijab er et tørklæde, som dækker hår, hals og skuldre, og som bæres af muslimske kvinder i en lang række muslimske lande. Det er denne form for hovedbeklædning, man oftest ser blandt muslimske kvinder i Danmark og andre vestlige lande. Hijab er tilladt at bære i offentligheden i Danmark. 

Kilde: Wikipedia

Fra og med den dag har det altså været og er det fortsat forbudt at tildække ansigtet i det offentlige rum, medmindre det har et anerkendelsesværdigt formål såsom en maske i forbindelse med fastelavn eller et halstørklæde om vinteren. 

Burka, niqab eller lignende er dog ikke et anerkendelsesværdigt formål, og man kan derfor få en bøde på 1.000 kroner for at bære sådan en i det offentlige rum. 

Men hvor mange får egentlig det?

Ifølge TV2 har Socialdemokratiet udtalt, at det i hvert fald er nok til, at burkaforbuddet fortsat er nødvendigt og bør beholdes. 

I virkeligheden blev kun sølle én person dog sigtet for overtrædelse af loven i hele 2022, og man kan derfor undre sig over, om loven overhovedet er nødvendig.

Læs også

Politiet forstod ikke hvorfor børnene lagde sig helt stille på jorden: Årsagen er genial

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip