Sikre perioder

Hvornår kan jeg have sex uden at blive gravid? Her finder du sikre perioder.

Sikre perioder er de perioder, hvor en kvinde kan have sex med en mand med mindst risiko for at blive gravid - modsat ægløsning. Du kan læse mere her, hvis du vil blive klogere på, hvad der er oppe og ned i den kvindelige cyklus.

Sikre perioder forstås som den del af kvindens cyklus, hvor der er mindst risiko for at blive gravid. Vi kunne også anvende begrebet chance frem for risiko, men har du søgt på Google efter sikre perioder, er det sandsynligt, at det er fordi, du ikke ønsker at blive gravid, eller at det skulle ske for din kæreste lige nu. 

Sikre perioder

Der er altid risiko for at blive gravid, hvis man som kvinde har samleje med en mand uden prævention. Sikre perioder er derfor ikke en hundrede procent skudsikker metode. Men som tommelfingerregel er de sikre perioder, hvor man undgår at blive gravid, når man ikke har samleje i ugen, der går fra fire til fem dage før ægløsning til to til tre dage efter ægløsning. 

Den mest sandsynlige periode at blive gravid er, når man har ægløsning. Kvindens æg (eller pigen. Ægløsning forekommer efter første gang, man har fået menstruation. Ofte 14 dage efter. Det vil sige, at man kan blive gravid, når dette finder sted) lever i 12 til 24 timer efter ægløsning.

Der løsnes typisk et æg ved hver ægløsning. Når ægget løsnes, bevæger det sig gennem livmoderen. På vejen kan ægget blive befrugtet, hvis det møder sædceller - hvis en mand og kvinde har samleje, og mandens sæd ender i kvindens skede i denne periode. En sædcelle kan overleve i kvindens skede i op til fem dage, og derfor bør man ikke have samleje i dagene omkring ægløsning, hvis man vil undgå graviditet. 

Når kvinder rammer overgangsalderen(typisk mellem 45 og 55 år) stopper ægløsning og menstruation og dermed også behovet for at være opmærksom på sikre perioder.

Unge kvinder skal være ekstra forsigtige

I teenageårene vil pigers menstruation ofte være uregelmæssig, og derfor er det endnu mere vigtigt at anvende prævention, såfremt man ikke ønsker at blive gravid, når man har sex. Derfor er sikre perioder ikke et anbefalelsesværdigt pejlemærke i de år. Det er forskelligt for kvinder, hvor mange dages mellemrum der er mellem hver menstruation. 

Vær bevidst om din cyklus. Lad os antage, at en kvinde har menstruation med 24 dage imellem. De sikre perioder ligger fra menstruationens første dag og seks dage frem samt fra dag tretten og efter seneste menstruation og frem til næste menstruation. Hvis en kvinde har menstruation hver 32 dag vil der være otte sikre perioder. 

Du kan bruge din kalender og skrive ned, hvornår din menstruation begynder hver måned. Hvis din menstruation rammer regelmæssigt, vil du med tiden kunne se, hvor mange dage der går imellem. 

Følg din ægløsning

Du kan downloade en app for at se, hvornår din ægløsning rammer, og hvornår du har sikre perioder, hvis du ønsker at have det konkrete overblik. Vær dog opmærksom på, at der kan være risiko for, at appen ikke er optimeret til din cyklus eller er helt præcis. 

Du kan også anvende temperaturmåling til at afklare de sikre perioder. Et par dage efter ægløsning stiger kvindens kropstemperatur med en halv grad. Dette varer indtil næste menstruation begynder. Du kan downloade en app til din telefon, som du bruger sammen med et termometer. Du måler og indtaster din temperatur i appen, som herefter beregner, hvornår du rammer de sikre perioder. Hvis du anvender denne metoder, kræver det, at du kender din normale kropstemperatur samt at du måler din temperatur på samme tid på døgnet hver dag. Temperaturmåling bliver også usikkert, hvis du eksempelvis er forkølet eller har feber. 

Du kan også købe ægløsningstest på apoteket og i supermarkeder. Testen måler et hormon i urinen, og mængden af dette hormon øges et par dage før din ægløsning. Det er dog en udgift at købe ægløsningstest igen og igen, og metoden er ligeledes forbundet med usikkerhed. Her er kalender- og temperaturmetoden omvendt gratis. 

Sikre perioder er en metode, der egner sig bedst til stabile parforhold(frem for sex med mange partner) og en livssituation, hvor man kan leve med en eventuel graviditet. Hvis du vil øge sikkerheden for ikke at blive gravid – eksempelvis som single – er det vigtigt at anvende prævention. Det kan eksempelvis være i form af p-piller eller kondom. Hvis du vil teste, om du er gravid, kan du købe en graviditetstest. Jo flere dage, der er gået, hvor din menstruation er ikke indtruffet, jo mere sandsynligt er det, at du er gravid.

 

Dagens Gossip