Forskere giver mus et menneske-DNA.
Lige nu læser andre
Det kræver som regel mere end held og lidt god vilje at få en musehjerne til at bryde sine naturlige rammer.
Alligevel skete der noget ganske bemærkelsesværdigt, da amerikanske forskere satte sig for at tilføje en smule menneskeligt dna til den lille gnavers genetiske kode.
Et forskerhold fra blandt andet Duke University Medical Center i USA indsatte et særligt dna-fragment fra mennesker i museembryoner og kunne efterfølgende observere en opsigtsvækkende udvikling.
Den genetiske sekvens, kaldet HARE5, findes udelukkende hos mennesker og virker som en form for genetisk kontakt, der regulerer aktiviteten i udvalgte gener – især dem, som er ansvarlige for udvikling af hjerneceller.
Resultatet var til at tage og føle på, og det blev bemærkelsesværdigt.
Læs også
Det skriver Illustreret Videnskab
Dette var resultatet
Musene, som havde fået det menneskelige gen indsat, udviklede større hjerner end kontrolgruppen.
Helt konkret voksede deres hjerner med omkring 6,5 procent.
Samtidig kunne forskerne konstatere, at der blev dannet langt flere nerveceller end normalt, og at hjernebarken – den del af hjernen, som blandt andet håndterer komplekse funktioner som planlægning og bevidst tænkning – voksede betragteligt.
Læs også
“Det er en unik mulighed for at få indblik i, hvad det er ved menneskets dna, der har givet os så avancerede hjerner,” lød vurderingen fra forskerne bag eksperimentet.
De har også sammenlignet resultaterne med mus, der havde fået indsat en tilsvarende sekvens fra chimpanser.
Forskellen var tydelig. De mus, der bar det menneskelige gen, havde en markant højere produktion af hjerneceller end dem med chimpanse-dna.
Opdagelsen kan ikke blot give nye svar på hjernens evolution. Den åbner også døre til at forstå neurologiske sygdomme og udviklingsforstyrrelser på et langt dybere niveau.