10 alarmerende tegn på, at du lider af stress

Stress kan være en farlig omgang, og derfor er det godt at kende tegnene. 
Der er navnlig 10 alarmerende tegn på, at du lider af stress, som er værd at være på udkig efter. Tjek om du har dem.

Stress er nærmest gået hen og blevet udnævnt til en folkesygdom, og det kan gå hen og blive meget farligt for helbredet og ligefrem livstruende, hvis der ikke sættes ind.

Nogle tegn er åbenlyse, men det er ikke alle, som man formår at opdage i en hverdag, hvor man selvsagt er har travlt eller er presset enten via jobbet eller i privatlivet.

Her kan du se 10 alarmerende tegn på, at du lider af stress, og ikke mindst, hvad du gør, hvis du finder ud af, at du har et eller flere dem.

10 alarmerende tegn på stress

Stress kan påvirke hele kroppen, og selvom kroppen er dygtig til at sende en masse signaler, kan det være svært at tyde nogle af dem, fordi de minder om andre og almindelige småirritationer i hverdagen, men mange bække små, kan samlet set vidne om, at der er noget alvorligt på vej, og derfor er det vigtigt, at være opmærksom på de små forandringer.

Og der kan faktisk opstå symptomer i så forskellige dele som hoved, hjertet, musklerne og ikke mindst i fordøjelsessystemet. 

Da stress ofte opstår gradvist, og altså ikke pludseligt, kan der komme fysiske symptomer til løbende og der kan godt gå et godt stykke tid, inden sygdommen opdages.

Læs også

Test dig selv: Har du et af disse tre stadier af stress?

Der kan være mere end 10 alarmerende tegn på, at du lider af stress, men disse er blandt de mest udbredte fysiske symptomer:

 • Søvnproblemer – dette kan både være ved for lidt eller for meget søvn

 • Hovedpine – når du for eksempel på ugentlig basis oplever at få ondt i hovedet

 • Muskelspændinger

 • Indre uro – når din krop føles rastløs og ikke kan finde ro.

 • Svimmelhed

 • Hjertebanken

 • Koncentrationsbesvær

 • Udmattelse – når du føler dig afkræftet eller ofte er unaturligt træt

 • Koncentrationsbesvær

 • Hudproblemer som for eksempel urenhed

 • Ændringer i appetitten – dette kan være en øget lyst til søde sager eller saltholdig mad, men kan også være manglende appetit

Derfor opstår stress

Der kan være flere grunde til, at du pludselige udviser flere af de 10 alarmerende tegn på, at du lider af stress.

I langt de fleste tilfælde handler det om selve jobbet eller forhold på arbejdspladsen, som du ikke er i stand til at gøre noget ved eller ikke føler at du er stand til at ændre på.

Men privatlivet kan også trigge reaktionerne.

Læs også

Hvordan lindrer man stress? Her er de 16 bedste trykpunkter på kroppen

Det kan ske, fordi du er i et forhold der er dårligt for dig, eller at der er meget pres fra andre i familien på grund af sygdom, konflikter eller lignende.

Eller at du er under økonomisk pres.

Og endelig kan det være en blanding af to eller alle muligheder, som hvis der for eksempel er konflikter i familien, samtidig med at du er overbebyrdet på arbejdet eller hvis din boligsituation er presset, fordi du for eksempel ikke tjener nok, fordi du samtidig skal forholde dig til, at dit barn lider af vedvarende sygdom.

Mulighederne er mange og konsekvenserne kan være store, men de blive endnu værre, hvis du får en omgang stress oveni.

Hvad gør du, hvis du lider af stress?

Det er en god idé at opsige din læge, hvis du er i tvivl, men du bør også tage en samtale med personer, som det berører eller er årsager til det at du kommer i denne situation.

Det sidste kan lade sig gøre på en god arbejdsplads, men det er ikke altid, at man kan mindske problemet ved at gå til udløserne, og så må man løse det af andre veje.

Skyldes situationen at en af dine nærmeste har sygdom eller misbrug, kan du ikke nødvendigvis gå til dem, når vil eliminere problemet. 

Her kan det måske, såfremt du har en god og forstående chef måske være en hjælp at gå til arbejdspladsen og få en snak om at gå lidt ned i timer eller at få nogle af kollegaerne til at overtage de mest stressende opgaver for en periode.

Er problemet opgaver på arbejdet, andre kollegaer eller måske endda chefen, kan du blive nødt til at sygemelde dig, hvis det det ikke er et problem, der står til at løse.

Her er det vigtigt, at du har din læge med inden over, og at du får forklaret din arbejdsgiver, hvad det er, der udløser problemerne, der giver anledning til de alarmerende tegn på, at du lider af stress.

 

Dagens Gossip