13 personer smittet med leverbetændelse: Fødevarestyrelsen advarer mod dadler fra Rema1000

Foto: Shutterstock (arkivfoto)

Fødevarestyrelsen advarer danskerne mod at spise dadler købt i Rema1000-butikker, efter 13 personer i løbet af de seneste måneder er blevet smittet med hepatitis A.

13 danskere er blevet smittet med hepatitis A - også kaldet leverbetændelse - efter de har spist dadler, som de har købt i Rema1000-butikker.

Derfor tilbagekalder importøren og Rema1000 dadlerne, som kommer fra Iran.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også

Uspiseligt fløde trukket tilbage: Se om det også står i dit køleskab

De 13 smittede personer er otte kvinder og fem mænd i alderen 17 - 79 år. Patienterne er blevet syge fra december 2017 og frem og er bosat over hele landet. 12 af dem har været indlagt i forbindelse med leverbetændelsen.

Fødevarestyrelsen er i fuld gang med at undersøge sagen nærmere og opspore de berørte partier af dadler. Styrelsen vil melde ud, så snart de ved mere.

- Hvis man har købt iranske dadler fra Rema1000, opfordrer vi kraftigt til, at man ikke spiser dem, indtil vi har det fulde billede, skriver Fødevarestyrelsen.

Læs også

Forskere advarer: Det sker der med din krop, hvis du ryger e-cigaretter med smag

Dadlerne beskrives af de fleste patienter som bløde, mørke dadler med sten købt i Rema1000. Fødevarestyrelsen arbejder på at finde ud af, hvilke dadler, der kan være tale om.

Statens Serum Institut forventer, at der kommer flere patienter end de 13, der er smittet foreløbig. Det skyldes, at der går omkring fire uger, fra man har spist de forurenede dadler, til man eventuelt bliver syg med hepatitis A.

Symptomer på leverbetændelse er feber, kvalme, mavesmerter og diarré samt gulfarvning af huden og det hvide i øjnene. De fleste børn under fem år udvikler ikke symptomer, mens langt de fleste voksne vil udvikle de typiske symptomer beskrevet her.

Læs også

Læger advarer efter forkert vaccine: Rekordmange danskere bærer smitsom sygdom

Mange danskere er heldigvis blevet vaccineret mod leverbetændelse i forbindelse med rejser til udlandet. De fleste tilfælde af hepatitis A har ifølge Fødevarestyrelsen et mildt forløb. 

Hepatitis A smitter især via mad eller drikkevand, som er blevet forurenet med virus fra menneskelig afføring.

Sygdommen er sjælden i Danmark, da patienterne var smittet her i landet, tydede det derfor på, at en fødevare solgt i Danmark kunne være smittekilden.

Politiet advarer mod ‘forårsvarsel’: Tag ikke imod dette tilbud!

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip