5 grunde til at din mave er oppustet - og hvad du kan gøre ved det

Oppustet mave - Hvis du føler, at din mave er stor og udspillet, selvom badevægten ikke melder om højere vægt, så bør du være opmærksom på disse fem mulige grunde til ballade i tarmene.

Puha! Maven føles stor, og når du kigger dig selv i spejlet, så føler du dig fed og meget lidt attraktiv. 

Uanset om du fik lidt for fedtet mad aftenen før eller lider af forstoppelse, så har forskere kortlagt fem grunde, som kan være en direkte årsag til, at maven føles stor og udspilet, skriver Mirror. 

1. Irritable og følsomme tarme

Hvis du har været oppustet i en længere periode, men også har haft smerter, været forstoppet eller haft diarre, så kan du lide af irritable tarme. 

Det er en kronisk lidelse, hvor tarmene i sig selv fungerer fint, men hvor visse dele af tarmene ikke fungerer korrekt. 

- Vi mener, at mavesækken er overfølsom hos folk, der lider af irritable tarme, hvilket gør, at mavens fordøjelse skaber symptomerne, siger professor i medicin ved University of Machester, Peter Whorwell.  

Foto: Shutterstock

Lidelsen kan ikke helbredes, men for mange kan det hjælpe at droppe en fiberrig morgenmad og i stedet spise en yoghurt med aktive bakterier i. 

Hvis det ikke virker, så har mange haft held med en meget restriktiv FODMAP-diæt, hvor man undgår typer af mad, der indeholder fermenterede sukkerarter, der kan give problemer med en oppustet mave. Her kan man enten søge hjælp hos en diætist eller forsøge selv via en app på telefonen

2. Tarmluft

En enkelt prut kan man jo altid lige slå, når man ligger og fiser den af under dynen. Men hvis du prutter mere end almindeligt, og det er til gene, så kan en omlægning af kosten også være det, der kan hjælpe maven på vej. 

Kål, bønner, broccoli, svesker og æbler er de største syndere,  da de frigiver svovlgasser i løbet af den lange fordøjelse. 

Derfor bør man begrænse indtaget af disse madvarer, hvis man går og fiser lidt rigeligt. 

Læs også

Dette sker med din krop, hvis du spiser havregryn hver dag

Et andet vigtigt råd er at huske at tygge sin mad. Sluk fjernsynet og spis aftensmaden ansigt til ansigt eller inviter en ven på middag, så du ikke risikerer at sluge maden. 

Går det for hurtigt med at spise, vil den uforarbejdet mad i højere grad skabe luft i maven, end hvis du husker at tygge en ekstra gang. 

3. Cøliaki

Populært kaldes sygdommen også gluten-allergi, da celler i tyndtarmen ikke kan optage madens næringstoffer fuldt ud.

Gluten fra brød, pasta, tærter og en lang række madvarer skader tarmerne hos gluten-allergikere, der skaber dårlig mave, luft i tarmene, underernæring eller mavesmerter. 

En blodprøve fra lægen kan påvise, hvorvidt at man lider af gluten-allergi, og det anslås, at 0,5 og 1 procent af alle danskere lider af den kroniske lidelse. 

Skulle man være så uheldig at lide af cøliaki, så kræver lidelsen en komplet omlægning af kosten og stor opmærksomhed på madvarernes indhold i supermarkedet, da mange varer indholder skjulte gluten-proteiner. 

Læs også

Lækker forskning: Du bliver kvikkere af at blande chokolade i din kaffe

4. Hormonelle ændringer

Hvis du som kvinde er præmenstruel eller i starten af din graviditet, vil du føle din mave er mere udspilet end normalt. 

Det skyldes at kroppen øger produktionen af hormonet progesteron, hvilket gør at fordøjelsen fungerer langsommere end normalt. 

Motion eller blot en rask gåtur på en halv time, kan få fordøjelsen igang, ligesom at en masse vand, frugt, grøntsager og fuldkornsfibre kan kickstarte fordøjelsen.

Foto: Shutterstock

5. Cancer i æggestokkene 

Hvis din oppustethed bliver ved og du jævnligt døjer med mavesmerter som kvinde, kan det også være et symptom på kræft i æggestokkene. 

Det er dog sjældent at det er et symptom i sig selv, men det er set før, at det lille tegn fra maven kan være et vink om at gå til lægen. 

Oppustet mave - Det kan du selv gøre

Hvis du generelt vil undgå oppustethed, så er der et par almindelige god råd, der er vigtige at huske:

- Drik masser af væske i løbet af dagen 
- Husk at slappe af og undgå stress
- Spis tidligt for at undgå mavesyre og halsbrand
- Vær opmærksom på madvarer, der giver dig problemer med maven

Desuden bør du også hjælpe din generelle sundhed på vej ved at hælde en af disse krydderier i maden, da de gavner din krop på kort og lang sigt. 

 

Dagens Gossip