6 tegn din krop giver dig før et hjerteanfald

26/06/2017 10:30

Emil Ryttergaard

Sundhed
Bag blandt andet svimmelhed og vejrtrækningsproblemer kan der gemme sig en langt farligere sygdom, som særligt kvinder bør være opmærksomme på.

Mest læste i dag

Vi har alle set det på film. En mand får åndenød og tager sig til brystet, hvorefter han falder bevidstløs om af et hjerteanfald. 

Hjerteanfaldet skyldes næsten altid en åreforkalkning, hvor hjertets kranspulsåre er blevet stoppet til og dermed ikke kan transportere blodet rundt i kroppen længere. Og det får altså hjertet til at stoppe. 

Det farlige anfald kan komme uventet og voldsomt, men der findes en række diskrete faresignaler, der er værd at holde øje med. For hvis man opdager et potentielt hjerteanfald i tide, kan man nå at få behandling, inden det går galt. 

Særligt for kvinder er symptomerne meget diskrete og svære at identificere, men ikke desto mindre lige så farlige og værd at holde øje med.

Her er seks symptomer, som både mænd og kvinder ifølge goodhousekeeping.com bør være obs på. 

1. Svimmelhed
Det er ikke altid, at lyset slukker og man mister bevidstheden ved et hjerteanfald. 

I andre tilfælde fortsætter er blodårene blot så indsnævret, at man i stedet oplever kraftig svimmelhed

Når blodårerne indsnævres kommer der ikke ikke blod og dermed ilt nok til hjernen, og derfor oplever man at hjernens funktioner nedsættes i en sådan grad at kroppen reagerer, hvor man føler at man mister balancen.  

2. Smerter i overkroppen
Hjertet har ikke selv mange nerveender, men de sidder derimod i resten af kroppen, hvor man kan opleve, at smerter stråler ud i kæben, ryggen, skuldrene, armene eller nakken. 

Nogle kvinder har beskrevet smerterne som om, at en elefant har siddet på deres ryg, så det er ikke blot fordi, at man har sovet dårligt om natten. 

3. Ekstrem træthed 
Hvis energiniveauet pludselig daler kraftigt, så kan det være et faresignal om at få tjekket hjertet. Mange kvinder oplever nemlig, at deres energiniveau daler kraftigt, selvom de ikke har ændret deres daglige rutine. 

Derfor er det værd at gå til lægen, for det oversete faresignal kan allerede vise sig en hel måned, inden at man bliver ramt af et hjerteanfald.

4. Pludselig koldsved 
For midalderende kvinder, der går igennem overgangsalderen, kan kroppen have sværere ved at regulere temperaturen, hvilket kan give pludselige og kraftige hedeture. 

Mange kvinder kan opleve at få koldsved, hvilket er et alvorligt faresignal, som man ikke må ignorere. Foto: Shutterstock

Men oplever man i stedet at man pludselig rammes af koldsved eller overdrevne svedeture, så kan det også være et faresignal, hvor hjertet aktiverer kroppens nervesystem. I sådanne tilfælde bør man opsøge lægen ed det samme.

5. Pludselig opstået kvalme 
Kvinder kan opleve en høj grad af uforklarlig kvalme, kort før at de rammes af et hjerteanfald. 

Kvalmen opstår oftere hos kvinder end hos mænd, og nogle kvinder føler også at de rammes af influenza, før at de rammes af hjerteanfaldet. 

Kvalmen opstår pludseligt og har intet med mad at gøre. Foto: Shutterstock

Kvalmen har altså ikke noget at gøre med mad, men opstår i stedet ud af det blå, og derfor skal du være særligt opmærksom på det farlige symptom. 

6. Åndedrætsbesvær 
Det er normalt at blive forpustet efter en rask løbetur eller træningen i fitnesscenteret

Men oplever du pludseligt, at du næsten ikke kan få vejret efter din normale træning eller løbetur eller måske endda i løbet af natten, så er det på tide at besøge lægen og få tjekket hjertet. 

Det er vigtigt at understrege, at disse symptomer kan ramme mænd såvel som kvinder. 

Det er derfor vigtigt, at tage disse skjulte symptomer alvorligt, for hver dag dør 18 kvinder i Danmark som følge af hjertekar-sygdomme, hvilket gør sygdommene til en af de hyppigste dødsårsager for kvinder i Danmark. 

Omkring 12.000 danskere får hvert år en blodprop i hjertet, heraf ca. 7.000 mænd og ca. 5.000 kvinder, og du kan læse mere om den farlige lidelse lige her.

Danske forskere skal bruge masser af afføring: Få 200 kroner for hver lort