6 tegn du ikke må ignorere: Sådan fortæller din krop dig, at et mavesår er på vej

21/02/2018 14:00

Nils Würtzenfeld

Sundhed
Mavesår symptomer
Symptomer på mavesår. Foto: Shutterstock
Mange danskere rammes i løbet af deres liv af et mavesår, men langt fra alle er klar over, hvilke symptomer, man bør være opmærksom på.

Mest læste i dag

Mavesår symptomer: Et mavesår er et åbent sår enten i slimhinden i  mavesækken eller i tolvfingertarmen, der kan resulterer i store smerter og ubehag.

Lidelsen er ganske udbredt, og op mod 10 procent af den danske befolkning vil i løbet af deres liv udvikle et mavesår. Tilstanden rammer næsten ligeså mange kvinder som mænd og skyldes oftest en indre bakterieinfektion, der nedbryder slimhindens beskyttende lag i mavesækken, så den bliver udsat for mavesyre, hvilket danner sår.

Mavesår symptomer

Symptomer på mavesår er blandt andet blodig opkast og afføring. Foto: Shutterstock

Dermed vil der altid være en risiko for at udvikle et mavesår - en risiko der forstærkes, hvis man ryger, jævnlig indtager alkohol, spiser syrlig eller meget stærk mad samt bruger gigtmedicin eller benytter salicylater. Samtidig kan stress også føre til udvikling af mavesår.

Selvom der er flere forskellige symptomer på et sår i maven, går mange personer rundt med et mavesår uden at ane det. Det skyldes ikke mindst, at flere af symptomerne minder om andre og mindre alvorlige lidelser.

Der kan ligeledes være stor forskel på, hvilke symptomer man oplever, og hvordan man oplever dem, og derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sin krop og holde øje med de klassiske tegn på mavesår.

Liste: Symptomer på mavesår

Heldigvis er nogle symptomer dog lettere at afkode end andre og kan derfor kategoriseres som følgende primære symptomer:

1. Smerter i maven: Mavesmerter er det mest udbredte symptom på mavesår. De fleste oplever en bidende eller brændende fornemmelse især koncentreret omkring navlen og øverst i maven, ligesom maven kan bliver hård og føles øm, når man rører ved den.

2. Sure opstød og luft i maven: Selvom mange mennesker til tider oplever både opstød, hikke, bøvser og luft i maven, så kan en hyppig kombination af disse være tegn på mavesår. Derfor skal man være opmærksom på, hvis ens måltider resulterer i hikke, efterfulgt af ukontrolleret bøvsning eller opstød og senere luft i maven.

3. Sult og mæthed: Mange oplever mavesår som en følelsen af sult, mens andre beskriver det som at være ‘overmæt’. Det kan blandt andet resultere i formindsket appetit. Hvad enten du oplever uforklarlig og pludselig sult eller mæthed, bør du være opmærksom på, at disse symptomer kan skyldes et mavesår.

Mavesår symptomer

Symptomer på mavesår bør øjeblikkeligt få dig til at søge læge. Foto: Shutterstock

4. Pludseligt vægttab og kvalme: Hvis man pludselig taber sig uden grund, bør man straks være opmærksom og søge læge. Sammen med uforklarlig kvalme kan det nemlig være et tegn på mavesår, der skyldes, at du ikke får den næring, din krop har brug for.

5. Blodig, sort eller tjæreagtig afføring: Hvis du oplever, at din afføring er helt sort og tjæreagtig (melæna), eller hvis der optræder blod i den, så kan det være et tegn på et blødende mavesår. Fortsætter dette, kan man med tiden udvikle blodmangel (anæmi) og derfor er det vigtigt at gå til læge med det samme, hvis du opdager uregelmæssigheder i din afføring.

6. Blodig opkast: Et blødende mavesår kan også føre til opkast af blod, som ligeledes bør tages meget alvorligt og føre til et besøg hos lægen. Kaster man blod op, kan det både skyldes infektion i mave-tarmsystemet eller i struben, ligesom visse kræftsygdomme også vil medføre blodig opkaste, men i langt de fleste tilfælde skyldes opkast med blod i et mavesår.

Hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer - enten hos dig selv eller andre - bør du straks kontakte en læge, der efter en undersøgelse kan fastslå, om du lider af et mavesår.

Kilde: healthline.com.