7 alarmerende tegn på lungekræft, som alle bør kende

17/10/2017 14:15

Nils Würtzenfeld

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du styr på de klassiske symptomer på lungekræft?

Mest læste i dag

Lungekræft er den næsthyppigste kræftform i Danmark og rammer i gennemsnit 2.290 mænd og 2.195 kvinder hvert eneste år.

Det er samtidig den kræftform, som flest danskere dør af, og derfor er der rigtig god grund til at holde øje med de små tegn, der kan indikere, at du muligvis lider af den frygtede sygdom.

De mest almindelige tegn på lungekræft er vedvarende hoste, blodigt slim fra halsen, åndenød og smerter i brystet – alle symptomer som mange rygere også oplever.

Af samme grund sker det, at flere rygere blot slår symptomerne hen som en konsekvens af deres rygning – især hoste, der er meget almindeligt hos mennesker, der ryger.

Mange rygere har nemlig vænnet sig til en vis irritation af luftvejene, og symptomerne på lungekræft kan derfor blot være en forværring af allerede eksisterende luftvejssymptomer.

Men da det netop er rygere, der er i den største risikogruppe for at få lungekræft, så bør man være ekstra opmærksom, hvis man som ryger oplever de klassiske tegn på lungekræft.

Også ikke-rygere bliver dog hvert år ramt, og derfor bør alle mennesker være opmærksom på, om man oplever en eller flere af disse tegn:

1. Hoste: Længerevarende hoste kan ofte være symptom på lungekræft. Hosten kan være en tør irritationshoste, hoste med opspyt, eller det kan være hoste opstået i forbindelse med lungebetændelse.

Ses hos 70 procent af personer med lungekræft

2. Blodigt ophostet slim: At hoste blodigt slim op bør også få alarmklokkerne til at ringe. Ofte sker det i form af en fin blodstribe på en klar slimklat - også kaldet opspyt. Bronkitis-patienter lider ofte blodigt opspyt, men det kan også være et symptom på lungekræft.

Ses hos 40 procent af personer med lungekræft

3. Åndenød: Rigtig mange mennesker oplever åndenød, og det kan skyldes meget andet end lungekræft. Derfor kan det også være vanskeligt at opdage, hvorvidt åndenød skyldes lungekræft under udvikling – især hvis man allerede lider af bronkitis eller KOL. Det kan dog også skyldes, at lungekræften blokerer dine luftvejene eller væske mellem lungehinderne, som kan opstå, hvis sygdommen spredes dertil. Under alle omstændigheder bør du tage åndenød meget alvorligt.

Ses hos 40 procent af personer med lungekræft

4. Smerter i brystet: Et andet tegn på lungekræft er smerter i brystet. Lungekræft kan give smerter, hvis kræften spreder sig, og en del oplever, at det rammer brystet. Smerterne kan skyldes, at kræften er vokset ind i brystvæggen. Den kan også stråle ud i skulder og arm. En anden type smerter skyldes spredning til knoglerne. Af og til kan lungekræft også medføre led- rygsmerter uden at kræften dog har angrebet disse områder.

Ses hos 35 procent af personer med lungekræft

5. Hæshed: Hæshed i flere uger kan også være et symptom på lungekræft. Som tidligere nævnt vil mange muligvis forklarer hæshed med et heftigt cigaretforbrug, men igen kan de to ting sagtens hænge sammen. Er der tale om lungekræft, kan hæsheden skyldes, at kræft i lungerne trykker på nerven til stemmebåndet.

Ses hos 5 procent af personer med lungekræft

6. Lungebetændelse: Alle mennesker kan få lungebetændelse, men døjer du med en tilbagevendende lungebetændelse, der er svær at kurere, så kan det skyldes lungekræft.

7. Synkebesvær: Et sjældent symptom på lungekræft er synkebesvær. Det kan opstå, hvis lungekræften trykker på spiserøret og derfor forårsager smerter, når man synker.

Andre generelle symptomer på lungekræft kan være træthed, svedtendens, manglende appetit og vægttab. De ses hos mere end 30 procent af folk med lungekræft.

Symptomerne kan forekomme hver for sig eller flere sammen.

Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt og kontakter din læge, så du kan blive undersøgt.