7 videnskabelige tegn på at du er ved at blive gammel

Det kan gøre ondt at indse.

Du føler det, som om du har tømmermænd - men har ikke drukket aftenen før; hvad sker der? - Du er højst sandsyndligt ved at blive gammel.

Udover rynker, mormor-arme, at du kan synge med på elevatormusik og andre tydelige tegn, så som at du har børn, der er flyttet hjemmefra og efterhånden ser helt voksne ud, så er der videnskabelige, tydelige tegn på, at alderdommen er ved at indhente dig (eller allerede har gjort det). Skulle du være i tvivl, kan nedenstående punkter måske afgøre spørgsmålet for dig.

Du er ved at blive gammel, hvis:

1) Du udvikler højdeskræk
Iføge professor emeritus ved Institut for psykiatri under King's College London, Kevin Gournay, udvikler en del mennesker højdeskræk med alderen.

- I takt med at du du bliver ældre, vil din balance begynde at blive dårligere, og sandsynligheden for at du føler dig mere fysisk skrøbelig øges, siger han til Daily Mail.

Skrøbeligheden giver sig for manges vedkommende udslag i blandt andet højdeskræk, mener professoren.

2) Dit 'skin i øjnene'
… Stammer fra de læsebriller, du konstant er tvunget til at gå rundt med. Og det skyldes, at mange af os bliver langsynede med alderen (også kaldet "gammelmandssyn". Gammelmandssyn (presbyopi) er, når øjets naturlige evne til at fokusere aftager med alderen, og det gør det for en hel del af os. 

3) Dine tømmermænd bliver værre – meget værre
Det første tal i din alder svarer til det antal dage, det tager dig at komme over en druktur (okay det er ikke videnskabeligt, men lur os, om det ikke passer meget godt).

Der er dog en videnskabelig grund til, at dine tømmermænd bliver værre med alderen. Ifølge fitness-ekspert Ricki Friedman skyldes det, at:

- I takt med at vi bliver ældre, producerer vores lever færre antioxidanter, og giftstofferne ender derfor med at passere igennem vores kroppe – med det resultat, at vi får hovedpine, kaster op og oplever alle de andre ’virkelig sjove’ tømmermændsoplevelser.

4) Du får hønserøv

Især kvinder har det med at få rynker om munden, så hvis du strutter munden i et kys, ligner den noget, der ikke burde sidde i et ansigt.

Rynkerne skyldes blandt andet, at mængden af østrogen i kroppen daler – især efter menopausen hos kvinder. Østrogen sørger for, at huden holder sig elastisk. Dertil kommer, at kvinder har færre sved- og talgkirtler om munden, end mænd har, hvilket ellers er med til at holde huden stram - eller altså det modsatte, som er tilfældet, når alderen indhenter dig.

5) Din ven dater en person, der er halvt så gammel som ham - og det er lovligt
Hvorvidt, det er videnskabligt eller ej, kan anfægtes, men flere forskere og terapeuter har gennem tiden behandlet emnet ”midtlivskriser” blandt både mænd og kvinder.

Uanset hvad, passer du eller din ven ind i en stereotyp, hvis du begynder at opføre dig markant anderledes; fx køber en ny, dyr bil, begynder at date en meget yngre person, siger pludseligt op eller andet. Det kan være som følge af, at dine børn flytter hjemmefra, du nærmer dig en rund fødselsdag, eller der sker andet stort i dit liv, som du kæmper med at håndtere, og som får dig til at evaluere dit liv og 'skride til handling'.

6) Den lille gråhårede dame, der hjælper dig over vejen... er din kone
Du og din partner oplever at få gråt hår – hvis ikke I allerede har det.

Det skyldes, at der ophobes brintoverilte i hårsækkene med alderen, hvilket blokerer for vores produktion af melanin, som er det farvegivende stof.

7) Du glemmer at låse din dør
Til gengæld låser din ryg, din hofte, din skulder eller andre steder på din krop.

Det skyldes blandt andet, at vævet, ligamenterne og muskelhinderne, der holder sammen på dine muskler og knogler, bliver mindre smidige med alderen. Det kan få muskelhinderne til at bliver kortere, hvilket kan trykke på nogle nerver – eller såmænd bare gøre dig stivere i kroppen. Derfor; jo ældre du bliver, jo hyppigere bør du strække ud.

Læs også: 18 ting du vil fortryde, når du bliver gammel

Læs også: Test dig selv: Du er gammel, hvis du ikke kan høre disse lyde 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip