Beklager: Du kan ikke både være tyk og sund

Emil Ryttergaard

357 uger siden

|

13/09/2017
Sundhed
Du kan ikke både være overvægtig og sund - men du kan til gengæld godt være tynd og usund.
Du kan ikke både være overvægtig og sund - men du kan til gengæld godt være tynd og usund.
En ny undersøgelse viser, at overvægtige mennesker stadig har større risiko for at blive ramt af en række ubehagelige sygdomme, selvom de har sunde vaner.

Dagens topnyheder

Man kan hurtigt kigge ned af sig selv og se, om flæskesteg og burgere har sat sine spor. 

Men hvis du tænker, at det ikke gør så meget med de overflødige kilo på siderne, så længe du jævnligt hopper i træningstøjet og løber en tur, så pulsen kommer op, og sveden springer af panden, så har vi desværre en dårlig nyhed.

Du kan ikke både være tyk og sund. Din overvægt øger din chance for at blive ramt af en livsstilssygdom.

Det viser en stor undersøgelse fra University of Birmingham, hvor forskere har sammenholdt sundhedsdata fra 3,5 millioner briter over 20 år og sammenlignet vægt med risikoen for hjertekarsygdomme, skriver news.com.au

Her punkterer forskerne myten om, at man sagtens kan være sund og fed på samme tid. 

Studiet konkluderer, at overvægtige personer, som ikke lider af hverken diabetes, forhøjet blodtryk eller et for højt kolesteroltal har stadig øget risiko for hjertekarsygdomme

- Overvægtige mennesker, der ikke lider af nogle livstilsygdomme, har stadig forhøjet risiko for sygdomme, såsom åreforkalkning og hjerstestop, sammenlignet med normalvægtige mennesker, siger Rishi Caleyachetty, der er epidemiolog ved Birmingham University og hovedforfatter bag undersøgelsen.  

De ekstra kilo på sidebenene er altså stadig et faresignal, som man skal tage seriøst, for undersøgelsen viser, at risikoen for hjertekarsygdomme stiger med 49 procent for overvægtige sammenlignet med normalvægtige. 

Risikoen for et slagtilfælde stiger med syv procent, mens risikoen for hjertestop stiger med 96 procent - alene på grund af de ekstra kilo på sidebenene.

Undersøgelsen fremhæver derfor, at overvægtige altid skal støttes til at tabe sig, hvis man skal tage hensyn til deres helbred. 

- Den såkaldte forbrændingsmæssige overvægt er ikke en harmløs tilstand, og den term bør ikke benyttes, da det kan være misvisende for nogle mennesker, der tror at overvægt kan være sundt, siger Rishi Caleyachetty til news.com.au. 

Undersøgelsen blev udgivet i denne uge i det prestigefyldte Journal of the American College of Cardiology.

Victorias bryllupsrejse forvandlede sig til et mareridt: 'Jeg lignede en zombie'