Bøf på menuen i aften? Bare rolig, det er ikke skadeligt for dit helbred

Skrevet af Jakob A. Overgaard

04/10/2019
Spis din bøf med god samvittighed. Foto: Shutterstock
Spis din bøf med god samvittighed. Foto: Shutterstock
Rødt kød har længe været under mistanke for at føre til kræft og hjertekarsygdomme. Men er der reelt nogen fordele ved at droppe din burger og det røde kød? Det mener en gruppe forskere ikke der er.

Mest læste i dag

Det kommer sikkert som en positiv overraskelse for alle, der elsker en god bøf og er blevet tudet ørerne fulde om, at de straks skal skære ned. Et team af internationale forskere har netop offentliggjort en rapport, der konkluderer, at den øgede sundhedsrisiko ved indtagelse af kød er så ubetydelig, at det ikke vil have nogen reel sundhedsværdi at skære ned på indtagelsen af det. 

Selvfølgelig er undersøgelsen blevet kritiseret af andre forskere, der faktisk har forsøgt at stoppe den rapport, som i mandags blev offentliggjort.

Den nye viden er ikke et carte blanche til at spise så mange røde bøffer som muligt, tværtimod er rapporten mere en kritik af tidligere undersøgelser. Efter at have gennemgået tidligere forskning er konklusionen fra den nye rapport, at beviserne for at rødt kød fører til kræft, hjertekarsygdomme og dårligt helbred i bedste instans er svage. Det er mere sandsynligt, at det er andre kost- og livsstilsfaktorer, der spiller ind. 

Medforfatteren til rapporten Dr. Gordon Guyatt fra McMaster University i Canada udtaler, at de fleste mennesker, der virkelig forstår risikoen ved at spise rødt kød vil fortsætte med at spise kød, idet risikoen er så begrænset. Grunden til at man skærer ned på kødet skal ikke være et spørgsmål om helbredet. 

 

Forskerne er uenige

Denne nye rapport er bare endnu et eksempel på, hvor splittede ernæringseksperter er. Næsten uanset hvilke fødevarer, det drejer sig om, så er der modstridende forklaringer og råd til forvirrede forbrugere, der efterhånden må være trætte af at høre på det ene velmenende råd efter det andet. 

"Vi er nødt til at gøre som domstolene og se på vægten af ​​bevismaterialet," siger Dr. Walter Willett, professor i ernæring ved Harvard University, han var en af de eksperter, der anbefalede, at offentliggørelsen af den nye rapport blev udsat.

Willett har tidligere knyttet kød til dårligt helbred, og hans kritik af den nye rapport er bl.a. at den ikke tager i betragtning, hvilke helbredsfordele, man får ved at skifte fra rødt kød til vegetariske alternativer. 

Forfatterne til den nye rapport har påpeget, at der kan være mange andre grunde til at skære ned på kød, men at man som udgangspunkt ikke skal gøre det i den tro, at det skaber ændringer i ens helbredstilstand. Guyatt selv undgår rødt kød af dyrevelfærds- og miljømæssige årsager.