Månens cyklus påvirker måske dit barns helbred

Det kunne lyde som en aprilsnar, der er mødt for tidligt på arbejde, men det er den rene, skære sandhed.

En gruppe danske forskere mener at have fundet ud af, at månens cyklus er forbundet med en negativ ændring i børns fysiske aktivitetsniveau, blodtryk og blodsukker. Det skriver Videnskab.dk

Undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet Clinical Obesity.

- Det er jo virkeligt et mystisk resultat. Vi ved faktisk slet ikke, hvad der er årsagen til, at disse børn ændrer adfærd i løbet af Månens cyklus. Det er første gang, man har studeret børns sundhed i forhold til Månens cyklus. Måske forklaringen skal findes langt tilbage i evolutionshistorien, hvor Månens lys kunne have en betydning for overlevelse og reproduktion blandt dyr og små organismer, siger Mads Fiil Hjorth, postdoc på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Han er hovedforfatter til den nye forskningsartikel, der er lavet i samarbejde med et hold af forskere fra det danske forskningscenter OPUS.

I undersøgelsen indgik data fra 795 børn i alderen otte til 11 år. De fik regelmæssigt taget blodprøver, fik målt blodtryk, søvn og aktivitetsniveau.

Dataerne blev indsamlet over ni månecyklusser og derefter analyseret.

Omkring fuldmåne var børnene gennemsnitligt 3,2 mindre moderat til hårdt fysisk aktive end ved nymåne. Det svarer til, at de var omtrent 8 procent mindre aktive ved fuldmåne end ved nymåne.

Børnene havde et blodtryk, der var cirka en procent højere omkring fuldmåne end ved nymåne. Derudover havde de også et højere blodsukkerniveau. Det lå cirka to procent højere ved fuldmåne end nymåne - og så sov børnene 4,1 minutter længere.

Hvorfor børnene tilsyneladende bliver påvirket af månen, ved forskerne ikke.

Til gengæld viser andre undersøgelser på voksne, at de i gennemsnit sover 20 minutter kortere og får 30 procent mindre dyb søvn ved fuldmåne.

 

Dagens Gossip