Bryst-, lunge-, prostata- og tarmkræft kan behandles på en uge

Flere kræftformer kan behandles mere effektivt med intensiv stråling. Foto: Shutterstock

I England er der allerede udført tests, der viser, at en ny praksis ikke giver kræftpatienter flere bivirkninger end normalt. Det kan lede til nye procedurer for behandlingen af flere forskellige kræftformer.

Allerede i december kunne det britiske medie Daily Mail afsløre, at forsøg i landet antydede, at bryst-, lunge-, prostata- og tarmkræft kunne behandles på lidt over en uge med en mere intensiv strålebehandling.

De afsløringer blev i april underbygget i det anerkendte magasin The Lancet. Dermed kan de britiske forsøg lede til ændringer i den måde, vi normalt behandler disse kræftformer på.

Tusinder af patienter kan med den nye procedure skånes for flere ugers hospitalsbesøg, hvor de går til normal strålebehandling. Undersøgelserne i England peger på, at tumorer kan besejres med kun en uges strålebehandling, hvis stålingsintentisteten øges kraftigt.

De øgede doser af stråling kan give anledning til bekymring på grund af en risiko for flere bivirkninger. De forsøg, der allerede er gennemført i England, tyder ikke på, at bivirkningerne forandres nævneværdigt af den øgede dosis stråling.

Udover en klar fordel for patienterne, der kan skære flere uger af deres behandlingsforløb, så vil det også betyde væsentlige besparelser på behandlingsområdet.

Læs også

Coronavirus ude af kontrol: Flest smittede på én dag

 

 

 

 

Dagens Gossip