Christina var træt hele tiden af potentiel skadelig årsag: Nu advarer hun andre og deler simpel løsning

En aktiv mor oplevede, at hendes energiniveau pludselig faldt, og hun levede i lang tid "som en zombie", der var træt hele tiden, lige indtil hun fandt ud af, hvad der var galt.

59-årige Christina Idling fra Norge har altid været meget aktiv og haft masser af energi og overskud til at lege med sine tre børn, men lige pludselig forsvandt alt overskuddet. 

Da hun var omkring 30 år begyndte hun pludselig at have problemer med, at hun var ekstremt træt, uanset hvor meget hun havde sovet. "Jeg forsøgte at spise bedre og sove mere. Men det var sådan set lige meget, hvor meget jeg sov. Jeg var som en zombie", udtalte Christina ifølge Sosialnytt til vi.no.

Læs også

4-årig forsøgt dræbt: Har forbindelse til George Floyd

Efter et stykke tid med problemet oplevede hun, at hun også begyndte at tabe håret, og hun valgte derfor at gå til lægen. Her fik hun taget blodprøver, tjekket jernværdier og en række andre ting, men alle prøverne viste, at Christina var en sund og rask ung kvinde, og lægen kunne derfor ikke svare på, hvad årsagen var til hendes mangel på energi. 

Christina fik det værre og værre og til sidst kunne hun næsten ingenting. "Jeg var kun 30 på det tidspunkt, med en krop så træt som en 100-årig," udtalte hun således, da hun fandt ud af, hvad der var galt.

Christinas problemer blev nemlig så slemme, at hun opsøgte sin læge igen og insisterede på at få foretaget flere undersøgelser, og det gav svaret. Det viste sig, at hun led af alvorlig B12-vitamin mangel.

Ifølge Sundhed.dk indgår B12-vitamin i vigtige kemiske processor i kroppen, og vitaminet er blandt andet med til at danne blodceller, og det er samtidig ansvarlig for at nerverne fungerer normalt. 

Kroppen kan ikke selv producere B12-vitamin, og det er derfor vigtigt, at man får det igennem kosten, hvor man blandt andet kan få det fra kød og æg.

Har man mangel på B12-vitamin er det vigtigt, at det bliver behandlet med tilskud, da det ellers kan føre til uoprettelige skader på nerverne og psykiske problemer samt blodmangel, som især fører til træthed og koncentrationsbesvær, som Christina også oplevede. 

Behandlingen er heldigvis nem, da man blot skal have vitamintilskud. I Christinas tilfælde er det i form af vitaminindsprøjtninger med B12 to gange om ugen resten af hendes liv. "Så snart jeg stopper på sprøjterne [...] vender trætheden tilbage, og håret bliver skørt og falder af," udtalte Christina efter diagnosen. 

Tidligt i processen er der ingen symptomer på B12-vitamin mangel, men er man selv nervøs for, at man mangler vitaminet, kan man holde øje med symptomer som træthed, koncentrationsbesvær, kuldskærhed, svimmelhed, øresusen og hjertebanken som følge af en lav blodprocent. Det er alt sammen symptomer, som viser sig efter længere tids mangel. 

Andre symptomer kan også være bleg hud, og i alvorlige tilfælde kan man opleve psykiske problemer og alvorlig skade på nervesystemet.

Læs også

Hun sammenligner vaccination med holocaust: Videoen af en tidligere fanges reaktion går viralt