Covid-19 vacciner sælges i hobetal på 'sort børs'

Foto: Shutterstock

Mens hele verden prøver at få en kompleks vaccinationsmatrix til at gå op, har svindlere, ikke overraskende, set deres snit til at opnå profit på salg af COVID19-vacciner på the dark web. Nu advares om vacciner.

Hele verden over bliver mennesker vaccineret mod covid-19. Planen er at få de fleste vaccineret, men desværre kan der kun produceres et vist antal vacciner om dagen, hvilket betyder, at ikke alle kan komme i gang endnu.

 

I Danmark prioriteres frontlinjen samt de ældre og svage. Det betyder, at yngre og raske mennesker må stille sig pænt om bag i køen og vente til sidst før det bliver deres tur.

Læs også

Prins Phillip har fået en hjerteoperation

Det er dog ikke alle, der har tålmodighed til dette, og derfor har flere valgt at springe foran i køen for at få vaccinen. Det koster dog, og det findes på den 'sorte børs'.

 

Det er virksomheden Kaspersky, der står bag internetsikkerhed, der har fundet ud af dette.

 

Kaspersky har undersøgt 15 forskellige markedspladser på the dark web og fundet reklamer for ikke kun ukendte vacciner, men også fra tre af de største vaccineproducenter: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca og Moderna.

For gennemsnitligt 3000 kr. i bitcoins kan man få en ulovlig forlomme i vaccinekøen, ved selv at købe en vaccine.

 

Størstedelen af sælgerne, der hovedsageligt kommer fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien og USA har mellem 100 og 500 transaktioner, der indikerer, at der er stort salg i vaccinerne.

 

Det er dog uklart, hvor mange af transaktionerne, der rent faktisk er salg af rigtige vacciner, og hvor mange, der er svindel. Der er altså en stor risiko for, at den dosis man får ind ad døren, ikke er en valid vaccine, hvis man altså overhovedet får noget.

 

”Du kan finde næsten hvad som helst på the dark web, så det er ikke overraskende, at der er sælgere, der forsøger at udnytte vaccinationskapløbet. I løbet af det sidste år har der været en lang række svindlere, der udnytter coronapandemien, og mange af dem har succes. Lige nu sælges ikke kun vaccinedoser, men også vaccinationspas til rejser. Det er vigtigt for brugerne at være forsigtige med ethvert køb relateret til pandemien, og det er selvfølgelig aldrig en god idé at købe en vaccine fra the dark web," siger Dmitry Galov, sikkerhedsekspert hos Kaspersky.

Læs også

Erik Brandt erkender: Det er slut

 

Dagens Gossip