Danske læger advarer om sygdomsepidemi: ‘Det er meget anderledes, end vi plejer at se’

Mange er blevet indlagt og er over 100 har mistet livet af den alvorlige sygdom. Foto: Shutterstock

Mange danskere er stik mod forventningerne blevet ramt af sygdommen, hvilket kommer bag på lægerne.

Feber, hoste, tung i hovedet og muskel-og ledsmerter.

Der er ikke noget værre end at blive ramt af den irriterende influenzasygdom, der netop nu florerer. 

Sygdommes sæson skulle ellers have været på retur, men nu viser en ny opgørelse, at mange danskere er blevet smittet i vinterferien.  

Influenzasæsonen er stadigvæk i fuld sving, og har taget en tur til det værre, skriver Statens Serum Institut i sin ugentlige rapport. Det viser sig nemlig, at rekordmange danskere har fået pådraget sig den slemme influenzasmitte, og i uge syv steg antallet af smittede til 2.462 danskere, og det er det højeste antal smittede i fem sæsoner.

Læs også

Spiser du 'klogt’ nok? Disse 3 madvarer er de bedste (og de værste) for din hjerne

Det er forholdsvist sent i influenzasæsonen, at så mange danskere rammes af sygdommen, og derfor er det svært for lægerne at forudsige, hvordan influenzasæsonen vil udvikle sig. 

- Den her influenzasæson er så meget anderledes, end vi plejer at se. De sidste par uger er det steget meget stejlt, og den vil formentlig toppe inden for de næste uger, men det er næsten umuligt at spå om, siger Thea Kølben Fischer, der er overlæge og afsnitleder på Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit (VOF) på Statens Serum Institut, til TV Syd.

I år viser influenzasæsonen tænder, og det skyldes ikke mindst, at den årlige vaccine mod influenzaen ikke dækker type B af sygdommen. Derfor kan man ikke vide sig sikker og undgå smitte, hvis man er blevet vaccineret. 

Sådan ser de fleste tilfælde af influenza ud. Men for ældre eller kronisk syge patienter, kan sygdommen være langt mere farlig eller decideret dødelig. Foto: Shutterstock

Smitten har også ramt hospitalsafdelingerne hårdt, og på Nordsjællands Hospital er akutafdelingen blevet lagt ned af borgere, hvilket har fået hospitalet til at udskyde ikke-akutte operationer.

Og selvom influenzaen får det meste ikke kræver behandling, er der også borgere, der er blevet hårdt ramt.

Læs også

Andrea advarer forældre efter ulykke: 2-årig søns blev næsten knust foden på rulletrappe

98 patienter har været indlagt på intensivafdelinger og 122 borgere har mistet livet til sygdommen indenfor den seneste måned.  

Mand vil overraske kæreste med koncert af hendes yndlingsband: Fik et chok, da han så billetterne