De 13 symptomer på kræft du skal holde øje med

Foto: Stutterstock

Vi bliver ofte fortalt, at opdage kræft i de tidlige stadier, kan forbedre chancerne for at overleve markant. Men bliver vi tjekket ofte nok?

På trods af det, viser en ny undersøgelse lavet i Storbritannien, at 48% af voksne ikke går til lægen, indenfor det første halve år at de oplever symptomer. Skriver The Sun.

Men hvilke symptomer skal du holde øje med?

Læs også

Bevæbnet mand forsøgte at storme FBI kontor - skudt

1: Pludselige smerter 

Det er normalt at få smerter, jo ældre man bliver. 

Men pludselige uforklarlige smerter, kan være et tegn på noget mere alvorligt.

2: Svedtendens om natten

Overophedning og svedtendes om natten, kan være på grund af infektioner eller det kan være bivirkning på medicin.

Meget kraftig svedtendens om natten, kan også være et symptom på Leukæmi-relateret kræft.

3: Pludseligt vægttab

Små vægtændringer over perioder er meget normalt, men hvis du får et betydeligt større vægttab, uden at have ændret noget i dagligdagen, så burde du gå til læge.

Ifølge American Cancer Society er uforklarligt vægttab ofte det første mærkbare symptom på kræft i spiserøret, bugspytkirtlen, maven og lungerne.

4: Usædvanlig klump eller hævelse

Vedvarende klumper eller hævelser på alle dele af kroppen, skulle helst blive undersøgt af en læge.

5: Træthed

At føle sig træt er ret normalt og kan være forårsaget af stress, at man ikke spiser nok eller simpelthen ikke får nok søvn.

Træthed kan være et symptom på blodkræft, såsom leukæmi, lymfom og myelomatose.

Dette skyldes, at disse kræftformer starter i knoglemarven, som producerer røde blodlegemer, der transporterer ilt gennem hele kroppen.

6: Hudforandringer

Når en plet, vorte eller et sår ikke heler, selvom det er smertefrit, burde du få det tjekket ved din læge.

På samme måde bør du også være opmærksom på eventuelle nye modermærker eller eksisterende modermærker, der ændrer sig i størrelse, form eller farve, bliver skorpe, klør, gør ondt eller bløder.

7: Synke besvær 

Det er værd at besøge din, hvis du har svært ved at synke, og dette ikke er relateret til en anden sygdom, du allerede har. Synkebesvær kan være et symptom på kræft i spiserøret.

8: Fordøjelsesproblemer

Disse omfatter smertefuld halsbrand, vedvarende appetitløshed eller oppustethed (selvom det kommer og går, så tal med din læge).Fordøjelsesproblemer kan være et tidligt symptom på mavekræft.

9: Forandret stemme, vedvarende hoste eller åndenød

Det er ikke usædvanligt at blive forpustet i ny og næ. Men hvis du bemærker, at du føler dig forpustet mere end normalt, skal du fortælle det til din læge.

Da dette kan være tegn på strube-kræft.

10: Ændringer i din afføring eller urin

En ændring i afføringsvaner kan omfatte forstoppelse, diarré eller oftere afføring kan også være et tegn på noget mere alvorligt. Problemer med at tisse kan være, at du skal tisse oftere eller mere akut, at du oplever smerter, når du tisser, eller at du ikke kan tisse, når du føler du skal.

11: Uforklarlige blødninger

Pludselige blødninger kan ofte være forårsaget af noget, der er langt mindre alvorligt end kræft, men du bør altid fortælle det til din læge.

12: Sår eller blister der ikke vil hele 

Et sår der er rødt eller hvidt, der ikke er helet efter 3 uger, bør du gå til din læge med.

13: Pludselige forandringer i brystet

Klumper, ændringer i størrelsen, formen eller følelsen af ​​et bryst eller hudforandringer, rødme eller smerter i brystet er alle værd at få tjekket ud.

Brystforandringer, herunder væske, som kan være blodplettet, siven fra brystvorten, hvis du ikke er gravid eller ammer, er også værd at holde øje med.

Læs også

Ny melding: Mere end 30 såret efter ulykke i Legoland i Tyskland

 

Dagens Gossip