Denne "dårlige vane" kan redde liv: Derfor skal du endelig vippe med fødderne under bordet

Skrevet af Kirstine Petersen

19/08/2016

Dagens topnyheder

Stop det! Sådan har din lærer, din kollega eller måske din egen mor sagt til dig, når du af gammel vane begynder at vippe ivrigt med foden under bordet. Det skriver Forskning.no.

Næste gang, de irettesætter dig, kan du hilse og sige, at forskning peger i retning af, at din “dårlige vane” måske ikke er så dårlig endda. Måske kan den tværtimod redde liv. 

Mange har måske hørt og fået anbefalinger om at vippe let med fødderne, hvis de skal ud på en lang flyrejse, herunder især ældre og gravide eller folk, der er disponeret for at få blodpropper i eksempelvis benene.

På samme vis øger det blodcirkulationen at vippe med fødderne under en kontorstol, hvis man har stillesiddende arbejde, og det kan modvirke hjerte-kar-sygdomme, mener forskere ved University of Missouri i USA.

Læs også: Sophie fik en blodprop og døde af disse p-piller - alligevel kan du fortsat købe dem på apoteket

I et mindre studie med 11 unge, sunde og raske kvinder, målte de blodcirkulationen i en artierie i benene, før kvinderne satte sig til rette i en stillesiddende position og dernæst tre timer senere.

Forsøgspersonerne blev så bedt om at vippe med den ene fod i ét minut med fire minutters mellemrum. I gennemsnit nåede de “vippende ben” at bevæge sig 250 gange i minuttet. Bevægelserne øger dermed blodgennemstrømningen og mindsker risikoen for sygdomme, der relaterer sig til en dårlig blodcirkulation, mener forskerne:

- Det er bedst at bryde det stillesiddende arbejde op ved at skiftevis stå og bevæge sig, men hvis man ikke har mulighed for at gøre dette, for eksempel under en flyrejse, en eksamen eller et møde, kan det være et godt alternativ at vippe med fødderne og benet, siger Jaume Padilla, der er en af forskerne bag studiet.

Dét budskab kan du dermed bringe videre, næste gang nogle beder dig om at sidde stille.

Læs også: Ny forskning: For lidt salt øger risikoen for blodpropper og hjerteanfald
 

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: