Man kan med rette sige, at hjertet er kroppens vigtigste organ. Det er ansvarligt for at pumpe blod rundt i kroppen via kredsløbssystemet. Derfor er det ganske enkelt ikke muligt at leve, hvis hjertet ikke fungerer.
Dette blodsystem transporterer ilt og næringsstoffer til hele kroppen og understøtter organernes og musklernes funktion. Hjertets pumpefunktion hjælper med at regulere blodtrykket, og dets elektriske system - som inkluderer pacemakerceller - styrer hjerteslagets rytme og hastighed.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for at passe godt på dit hjerte, så det fungerer optimalt hele tiden. Hjertesygdomme opstår, når blodårerne bliver blokerede, hvilket hæmmer hjertets funktion.
Det lægger ekstra pres på hjertet og kan føre til alvorlige - og nogle gange dødelige - tilstande som angina, slagtilfælde og hjerteanfald. Den bedste måde at forebygge disse problemer på er gennem en sund og balanceret kost.
Den autoriserede diætist Margie Junker, der er specialiseret i hjerteernæring, har heldigvis delt nogle af sine bedste råd til, hvordan man begrænser skaden fra forarbejdede og fedtholdige fødevarer. De fleste af hendes råd er nemme at indføre i hverdagen med lidt planlægning.
De fleste eksperter anbefaler, at man spiser flere frugter og grøntsager for at forebygge hjertesygdomme. Margie foreslår, at man tilføjer dem til måltider eller spiser dem som snacks.
"Mine favoritter er blåbær, fordi det er en god snack - både friske og frosne. Jeg elsker også, hvor nemt spinat er at bruge. Du kan spise den frisk som salat eller hurtigt stege den med hvidløg og løg," siger hun.
Fuldkorn hjælper også med at mindske risikoen. Folk, der spiser tre eller flere portioner fuldkorn om dagen, har op til 30 procent lavere risiko for at udvikle hjertesygdomme end dem, der sjældent spiser fuldkorn. Det skriver mediet Express.
Valget af protein er også vigtigt. Det britiske National Health Services anbefaler, at raske voksne får omkring 1 gram protein pr. kilo kropsvægt dagligt. Margie nævner nogle af sine foretrukne proteinkilder, fordi det er vigtigt at dække kroppens behov for at fungere og trives.
Kød er en god kilde til protein, men ikke alt kød er lige godt, hvorfor det er vigtigt at vælge sine proteinkilder med omhu.
"Der er en direkte sammenhæng mellem indtag af rødt kød og øget risiko for hjertesygdom og død - og det gælder endnu mere for forarbejdet kød som bacon eller hotdogs," siger Margie.
Hun anbefaler kyllingelår, da det 'er mere magert end de fleste typer oksekød, billigt og har mere smag end kyllingebryst'.
Hvis du ikke spiser kød, findes der mange hjertevenlige alternativer, herunder planteproteiner som valnødder, mandler, linser og bælgfrugter, fisk (som laks eller tun) og fedtfattige eller skummet mælkeprodukter.
Overvej at tilføje fedtfattig græsk yoghurt til din kost. Denne type yoghurt er kendt for at være rig på protein og calcium og kan bruges som erstatning for creme fraiche i mange opskrifter. Den er også et godt valg til morgenmad med havregryn og bær.
Det kan også være en god idé at udskifte smør og margarine med flydende planteolier, hvis man vil leve sundere.
"Min favorit er avocado-olie, som har et højt røgpunkt," lyder det fra eksperten.
"Jeg kan godt lide at bage med valnøddeolie for at få mere smag. Flydende planteolier er rige på umættede fedtstoffer, som sænker det dårlige LDL-kolesterol og risikoen for hjertesygdomme. Det gælder olier fra jordnødder, de fleste træ-nødder og hørfrø."
Når du laver mad, kan det være fristende at krydre med salt, men det kan være hårdt for hjertet. Brug i stedet tørrede eller friske krydderurter til at fremhæve smagen uden at tilsætte ekstra natrium.
Selvom maden fylder meget i sundhedsdebatten, er dine drikkevarer lige så vigtige. Margie anbefaler, at man læser etiketterne i supermarkedet nøje og begrænser indtaget af drikke med 'tilsat sukker'.
"Jeg undgår kunstige sødestoffer og raffineret hvidt sukker. Tilføjet sukker er forbundet med øget risiko for type 2-diabetes, hjertesygdom og overvægt. Alternative sødestoffer har vist blandede resultater for stofskiftet," siger Margie.
Og ikke overraskende bør alkohol også begrænses for at beskytte hjertet, hvorfor det er en god idé at skrue ned for indtaget af dette.
"Hvis du ikke drikker alkohol, så begynd ikke. Hvis du vælger at drikke, så begræns dit indtag. Risikoen for atrieflimren og slagtilfælde stiger ved højere alkoholforbrug," siger hun.
"Slagtilfælde og hjertesygdomme forekommer mindst hos dem, der drikker 1-2 genstande dagligt. Den Amerikanske Hjerteforening anbefaler, at man ikke begynder at drikke for at forbedre hjertesundheden."